Nakon što je Prointer na upitan način kupio zgradu Poštanske štedionice Republike Srpske u centru Banje Luke, Okružni privredni sud otvorio je stečaj u Štedionici, koja će iza sebe definitivno ostaviti dug od 2,7 miliona KM, jer nema više ništa da proda, čak ni za pokriće troškova stečajnog postupka.

Stečaj je, na osnovu odluke Vlade RS-a, tražio vršilac dužnosti direktora Poštanske štedionice Rajko Lekanić, a sud je nakon izvještaja privremene stečajne upravnice donio rješenje o otvaranju stečaja. Za stečajnu upravnicu imenovana je Andrea Trišić iz Banje Luke, koja je bila i privremena upravnica.

U obrazloženju rješenja o otvaranju stečaja, koje je doneseno prošle sedmice, navedeno je da je privremena upravnica utvrdila da je preduzeće platežno nesposobno i da ispunjava uslove za stečaj.

– Stečajna upravnica je utvrdila da imovina stečajnog dužnika nije dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka. Naime, kako su žiroračuni blokirani, stečajni dužnik nema raspoloživih novčanih sredstava. Imovinu stečajnog dužnika čine potraživanja po osnovu dugoročnih finansijskih plasmana koja iznose 6.868 KM, piše u rješenju.

Prointer se godinama dovodi u vezu s porodicom Milorada Dodika, a u medijima se često pisalo da je neformalni vlasnik ove kompanije Dodikov sin Igor. Poslovna imperija Milorada Dodika zarađuje milione i gotovo da nema sektora u kojem porodica predsjednika SNSD-a nema dio kolača.

Ima ga svuda: U sportu, privredi, poljoprivredi, medijima, marketingu, ugostiteljstvu, građevinskom materijalu…

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, u svom vlasništvu ima kuću, zgradu i zemljište u Gradišci od 300.000 KM. Pored toga, posjeduje i stan u Laktašima, a vrijednost stana od 55 kvadratnih metara nije navedena.

Dodik ima još dva stana koja imaju 78 kvadrata, a nalaze se u Beogradu. Nije poznato kolika je vrijednost ovih stanova, osim što se svi sjećaju priče da je jedan prodao kako bi isplatio kredit. Njegova najveća nekretnina jeste vila na Dedinju, vrijedna 1,7 miliona KM koja ima 341 kvadrat. Porodica Dodik širi imperiju, pa je tako u vlasništvo upisana i zgrada Poštanske štedionice u centru Banje Luke, nakon čega je u toj firmi otvoren stečaj.

Oni koji, poput Sanje Vulić, smatraju da je Dodik bog, i ne slute da nisu daleko od istine, jer Dodika ima u svemu: ima ga u sportu, privredi, poljoprivredi, medijima, marketingu, ugostiteljstvu, cijevima za vodovod, građevinskom materijalu…

Najbolje posluje firma Agro voće, koja je u vlasništvu Dodikove kćerke Gorice i brata Gorana. Poslije ove firme najbolje posluje restoran Agape Gorice i Ivane, Dodikove snahe. Agape se nalazi u centru Banje Luke, u Robnoj kući Boska. Omiljeni restoran zvaničnika Republike Srpske dobio je lokaciju i u tržnom centru Delta planet.

Interkont – Komerc u vlasništvu Spasoje Zeljkovića, supruga Dodikove sestre, zapošljava sedam radnika i bavi se trgovinom na veliko, metalnom robom, instalacijskim materijalom, uređajima, opremom i cijevima za vodovod i grijanje. Firma Fruit Eco u vlasništvu je Dodikovog sina Igora i Mirka Dobrića. Fruit Eco je pažnju javnosti privukao kada im je IRB preko noći odobrio kredit od tri miliona, što je tadašnji premijer Milorad Dodik pravdao riječima da je bolje da mu sin radi nego da se drogira.

Porodica “najvećeg Srbina s ove strane Drine” je vlasnik i kompanije Agro destil, koja je u vlasništvu Dodikovog zeta Pavla Ćorovića. Ovo preduzeće bavi se destiliranjem, pročišćavanjem i miješanjem alkoholnih pića i proizvodnjom destiliranih alkoholnih pića. Ćorović je suvlasnik i u Red Box Mediji, firmi za grafički dizajn, oglašavanje, trgovinu i usluge te export-import. Uz njega, vlasnici su i Renato Radišić i Ljubiša Gornik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…