U maratonskom izlaganju, Milorad Dodik, člane Predsjedništva BiH, danas je izjavio da RS ostaje posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da je spremna na dijalog u okviru BiH, ali i sa opozicijom u Srpskoj. Dodik je izrazio zadovoljstvo jer iz opozicije dolaze glasovi da je potrebno razgovarati o odbrani prava Srpske, javlja Srna. 

– Spreman sam da se odazovem njihovom pozivu, da suočimo argumente, da ih saslušam, čak i pod uslovom da oni mene ne slušaju, ali u svakom slučaju sam spreman da razgovaram – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Napominjući da je nekoliko puta pozivao predstavnike opozicije na razgovore i da su oni to uvijek odbijali sa sarkazmom, Dodik, koji je i lider SNSD-a, kaže da je spreman da se odazove na njihov eventualni poziv i razgovara bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

– Ne razumijem da opozicione partije u kojima se nalaze ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku mogu sebi da dozvole da gledaju kako stranci razbijaju jedinstvo u Srpskoj u njenoj odbrani – rekao je Dodik.

On je napomenuo da RS nema nikakav naum da ratuje ili bilo šta drugo da čini, osim da se bori za mir i svoj status.

– Za Republiku Srpsku se borim i za nju ću dati još više svoga vremena i života, jer smatram da mi je to obaveza kao izabranog funkcionera da poštujem volju ovog naroda i pretpostavljam šta bi bila njegova volja u teškim situacijama i okolnostima – naglasio je Dodik.

On je istakao i da je spreman na svoju političku žrtvu, ali da neće da dozvoli da se Srpskoj bilo šta desi, te naglasio da mir ne bi žrtvovao ni za RS. 

– Republika Srpska nema namjeru ni na koji način da ugrožava mir i stabilnost. Mi nismo neprijatelji ni bošnjačkog ni hrvatskog naroda, samo hoćemo da učinimo mogućim naše političke orijentacije i procjene. A naša politička procjena je da BiH može isključivo da egzistira ukoliko je zasnovana na Ustavu – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska zato izabrala put povratka na ustavni okvir BiH, put koji štiti Dejtonski sporazum i put koji je zasnovan na Ustavu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…