Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politička borba za Republiku Srpsku nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički odbraniti.

Dodik je istakao da je ključna borba bila da se ne promijeni Ustav BiH, a bilo je pokušaja.

“Ako smo uspjeli nešto da uradimo, uspjeli smo da očuvamo Ustav”, istakao je Dodik i dodao da se tu vidi šta je nadležnost, ko može da predloži zakon, a nigdje ne piše da je to visoki predstavnik.

Dodik je naveo da je 56 službenika smijenjeno da bi se došlo do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, ali Republika Srpska smatra da to nije bilo regularno i nije fer.

“Za nas je sasvim dovoljno da je to bilo u uslovima nametanja, kažnjavanja, to je bilo nelegitimno, nelegalno”, istakao je Dodik u Beogradu na tribini “Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti”.

On je naveo da će Narodna skupštinu u petak razmatrati informacije o oduzetim nadležnostima RS, koje će biti povučene, što je, kaže, diglo galamu u svijetu, posebno kada je riječ o povlačenju saglasnosti o Oružanim snagama.

“Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 odsto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač”, rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…