BIH

Dodik osvojio manje glasova i od Cvijanović i od vladajuće koalicije!Milorad Dodik je dobio oko 40.000 glasova manje u odnosu na stranke koje čine vladajuću koaliciju.

Da se stranke ne mogu osloniti na koalicione sporazume jer im to nije garancija da će sve partije, čiji su lideri stavili potpis na navedeni dokument, raditi u interesu koalicije, ponovo se pokazalo kao tačno, piše Srpskainfo.

Ako se uporedi broj glasova koje je na izborima u nedjelju dobio lider SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik i ukupni glasovi koje su dobile stranke koje se nalaze u vladajućoj koaliciji SNSD, SP, DEMOS, NDP, NPS i US, vidljivo je da brojke nisu iste.

Prema podacima CIK BiH na osnovu obrađenih 97, 28 biračkih mjesta, Dodik je u trci za predsjednika Srpske osvojio 287.662 glasova, dok su stranke koje čine vladajuću koaliciju osvojile 327.593.

Iz tog proizilazi da je Dodik dobio oko 40.000 glasova manje u odnosu na stranke koje čine vladajuću koaliciju.

Podaci CIK BiH na osnovu obrađenih 95,76 biračkih mjesta pokazuju da je SNSD osvojio 207.797 glasova, koalicija SP – NDP-SNP ukupno 35.435 glasova, DEMOS je osvojio 33.524 glasa, US ima 31.159 glasova, a NPS ima 19.678 glasova.

Isto tako, vidljivo je da Dodik ima manje glasova i od potpredsjednice SNSD i kandidatkinje za srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović koja je osvojila 308.346 glasova.

Ukoliko se pogledaju ukupni glasovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju i Cvijanovićevoj nedostaje oko 19.000 glasova.

Uprkos razlici u glasovima lider SNSD je ovaj put odlučio da ne reaguje na isti način kao i prije dvije godine kada je zbog razlike u glasovima za gradonačelnika Banjaluke i stranaka koje čine vladajuću koaliciju, optužio koalicione partnere za izdaju, a ubrzo potom iz koalicije isključio SPS Gorana Selaka.

Dodik je prije dva dana izjavio kako ostaje u koaliciji sa navedenim strankama, a razliku u glasovima za sada nije pominjao.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top