Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je jučer lidere opozicionih stranaka Mirka Šarovića i Branislava Borenovića da su američki poslušnici i da im specijalni izaslanik američke administracije za Balkan Gabriel Escobar “podzemnim sistemima” šalje poruke kako da djeluju. Dodik je ocijenio da su prijetnje sankcijama krah diplomatije SAD-a i odraz nemoći.

“Nije ovdje historija i konstitutivnost naroda sankcija, ovdje se radi o pravima i to moraju prihvatiti. Ovdje mi uređujemo. Fino oni govore da mi ovdje moramo doći do rješenja, do koncenzusa, a onda zovu lidere, zovu Šarovića, Borenovića i ispostave im naloge koji se moraju poštovati”, kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je Šarovića i Borenovića nazvao “poslušnicima i stranim plaćenicima”.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je, reagujući na Dodikove optužbe, ocijenio da “Dodik očito ima neki problem sam sa sobom, čim uporno brine o Šaroviću”.

Šarović smatra da je Dodik “glavni rušilac i najveća opasnost za Republiku Srpsku”, a ne opozicija, koja, kako je naveo, za razliku od Dodika nema nijednu polugu vlasti.

“Što prije ode, tim bolje za Republiku Srpsku i većina naroda će odahnuti”, ocijenio je predsjednik SDS-a, dodavši da je Dodik tokom cijele svoje političke karijere imao snishodljiv odnos prema američkim zvaničnicima.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da se sa Escobarom nikada nije čuo, dodavši da ako to neko pouzdano zna, onda je to Milorad Dodik koji godinama ilegalno prisluškuje opoziciju.

“Jedini podzemni sistem koji ovdje postoji je onaj Dodikov kriminalni, kojim guši Republiku Srpsku, a onda svojim djelovanjem pokušava da je ruši, da bi sebe sačuvao od odgovornosti za počinjena zlodjela”, kazao je Borenović.

Što se tiče komunikacije sa strancima, dodao je, bar Dodik u tome ima ogromno iskustvo, s ozbirom da je, kako je istakao, “spiskove funkcionera SDS-a i PDP-a koje treba smijeniti lično nosio Grahamu Dayu, zamjeniku (nekadašneg Visokog predstavnika) Paddyja Ashdowna, koga je po obavljenom prljavom poslu zaposlio u svoj kabinet kao savjetnika”.

Borenović je naveo da su učestali Dodikovi nasrtaji, koji, kako je ocijenio, “postaju sve odvratniji, potvrda da se tom ratnom profiteru i dezerteru bliži politički kraj”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…