BIH

Dodik odgovorio američkom ambasadoru: Nasrnuo je na moj integritet, on ovdje nije domaćin nego gost, i to našom voljomAmbasador Murphy se buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum – kazao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da jedan ambasador, bio on i američki, drži slovo članu Predsjedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH, prelazeći granicu ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti.

Na pitanje da prokomentariše pisanje ambasadora SAD u BiH Michael Murphy na svom blogu da je “predsjednik Dodik, umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije”, član Predsjedništva BiH je odgovorio da je šteta što ambasador Murphy svojim istupima pokazuje da je on u stvari strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD koji su posljednjih 30 godina ovdje dolazili u različitim ulogama.

– Populizam koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rješenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rješenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala. Dakle, ambasador Murphy se buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum. Račune za međunarodne eksperimente bi da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rješenja, istakao je Dodik, prenosi ATV.

Dodik je rekao da zadivljuje kako američki ambasador primjećuje šta je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a ne primjećuje šta “od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima”.

On je podsjetio da su neki od opozicionara upali i u prostorije CIK-a uznemiravali članove te komisije, ali ambasador očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vijesti.

– Ne želim da vjerujem da samo prati šta govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati šta govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da prije svega poštujemo sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovdje nije domaćin nego gost. I to našom voljom, poručio je član Predsjedništva BiH.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top