Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH iz ladice gurnuli u ralje politike, što nije bio slučaj kada su potpisivani isti ugovori s Katoličkom crkvom i SPC-om. Dodik, tumač vjerskih prava, vidi diskriminaciju u ugovoru IZ, jer vjernici nemaju ista prava. Čoviću je svojevremeno smetalo poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanje, vakufska imovina, džuma-namaz.

Ugovor Islamske zajednice BiH sa državom godinama je alat u rukama bh. politike.

“Islamska zajednica ostala je čardak ni na nebu ni na zemlji”, kaže Mustafa ef. Spahić.

U političkom lavirintu pravni položaj Islamske zajednice i pravo na slobodu vjere, vjernika muslimana u rukama je trojice ljudi.

“Bosni i Hercegovini trojica odlučuju, ako nema te suglasnost i sve trojice mi ćemo biti diskriminisani”, istakao je Husein ef. Kavazović, reisul-ulema IZ BiH.

Od mandata do mandata sa pravom veta i vlastitim tumačenjem onoga što bi pripadnicima islamske vjeroispovijesti bilo zagarantirano. Bili su to Mladen Ivanić, Dragan Čović, a sada Milorad Dodik. U svom maniru – sve što nije u interesu RS odnosno Dodika je neprihvatljivo.

“Iznenada se pojavila tačka o ugovoru Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH. To je tačka koja stoji od 2008. godine kada je SPC potpisala Ugovor sa BiH, odnosno 2006., a 2008. i Katolička crkva. Sve te godine je stajalo zato što postoje problemi, zato što se pravi diskriminacija i zato što se vjernicima jedne vjerske zajednice daje više prava nego drugima”, smatra Milorad Dodik.

Sporazum koji tretira prava više od polovine stanovnistva BiH, islamske vjerosipovijesti dobio je novu dimenziju otkako je Milorad Dodik jedan od tri člana Predsjedništva. IZ BiH se favorizira, traži veća prava u odnosu na druge vjerske zajednice i time iskriminiše druge, tvrdi Dodik. U obračunu sa državom BiH, ni vjera mu nije sveta.

“Preglasavanju mene i ovaj ja sam rekao da ćemo mi donijeti odluku na prostoru RS-a i da ovaj Ugovor se neće promjenjivati”, dodaje Dodik.

“Ovo je samo jedno politikanstvo koje ljude izluđuje, a politikanstvom se ne može niko baviti ko nije hrsuz, ko nije hoštlaper, ko nije kabadahija, ko nije kriminalac i onaj ko braneći svoje tvrdi da voli svoje kroz negaciju drugog, drugačijeg i tuđeg, on iza toga samo krije svoj kriminal”, dodaje ef. Spahić.

Na sceni su sadržaj i povodi koji nisu religijskog ili vjerskog karaktera

Dragan Markovina, historičar i publicista, kaže: “Milorad Dodik je očito odlučio i to radi vrlo sramno i po mom sudu nepristojno da jedan narod pa i vjersku zajednicu kojoj pripada većinski dio tog naroda, naprosto planski antagonizira cijelo vrijeme i vuče ih prema nekakvom eventulanom sukobu kakav god on bio i kojoj god formi, a u kojoj će se na kraju zaključiti eto mi ne možemo živjeti zajedno i što je vrlo tužno poslije svega što se desilo i upravo što su pripadnici te vjerske zajednice pretrpili 90- tih godina mislim da je to vrlo tužna poltika i vrlo opasna.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…