Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik je govorio danas na tribini o temi “Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti”. Tom prilikom je kazao da je već napisan novi zakon o vojsci RS-a.

Informacije o nadležnostima entiteta, koje su vremenom i izglasavanjem u Parlamentu BiH prešle na državu će biti razmatrane na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, a Dodik je najavio da će entitet povući saglasnost za prijenos nadležnosti, između ostalog i za formiranje Oružanih snaga BiH.

“Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja, realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač”, rekao je Dodik.

On je naveo kako će donijeti odluku da u narednih šest mjeseci bude pripremljeno i normativno uređenje OS BiH, a prvi prijedlog je da se prepolovi sastav. Ako ne bude spremnosti za to, poručio je da je već napisan novi zakon o vojsci RS-a i zakon o demilitarizaciji.

“Mi ćemo ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH i dajemo im neki rok da žive još. Ukoliko za to ne bude spremnosti već je napisan novi zakon o vojsci RS i novi zakon o demilitarizaciji RS”, rekao je Dodik.

Osim toga, naveo je i da će na sjednici biti razmatrano povlačenje RS-a iz saglasnosti o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Upravi za indirektno oporezivanje.

On je na tribini problematizirao način formiranja Oružanih snaga BiH kazavši da to nije bilo regularno i fer.

“Ashdown je smijenio 56 službenika da bi došao do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga u BiH. Smatramo da je to neregularno i da nije bilo fer. I to je moja argumentacija. Dovoljno je da je bilo u uvjetima nametanja, pritisaka, kažnjavanja, to je bilo potpuno nelegalno. U petak zato idemo na NSRS i tamo je na dnevnom redu informacija o tome”, kazao je Dodik u Beogradu.

Govoreći o potencijalnom sukobu, rekao je da politička borba za RS nikad nije prestala, ali da RS neće ratovati ni ako bude napadnuta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…