Baronesa Arminka Helić i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostovali su na CNN-u u emisiji koju vodi ugledna novinarka Christiane Amanpour, te su tom prilikom razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Na pitanje Amanpour da li zaista misli da je Milorad Dodik ozbiljan u vezi namjera za secesijom RS-a, baronesa Helić je rekla kako se on za to priprema već 10 godina.

“Ovo su kontinuirani i koncetrisani napori da se podriva bosanska država i da se pokaže da ona ne može funkcionisati. To traje već 10 godina i ovo su posljednji koraci do secesije. Oni u tome imaju podršku Rusije kao i od susjedne Srbije i vjerujem da ako ne odgovorimo možemo se vratiti na dešavanja koja ne želimo ponovno vidjeti”, rekla je Helić.

Također, navela je kako svi stanovnici u BiH, uključujući i Bošnjake, Srbe i Hrvate ne žele rat već mir i prosperitet.

“Svi žele mir nego što žele konflikt i dužnost je političara u Bosni i svih koji žele pomoći da osiguraju mir da zadovolje buduće generacije, a ne snove političara – dinosaurusa”, navela je baronesa.

S druge strane, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je o zapaljujućoj retorici Milorada Dodika te je naglasio kako tome mora doći kraj.

“Zapaljiva retorika koju koristi Milorad Dodik izmaći kontroli u bilo kojem trenutku gdje neće niko imati kontrolu. To ne bih nazvao sjajnom Dodikovom strategijom već jadnom taktikom kojom pokušava prikriti korupcione afere i osigurati glasove za izbore koji se održavaju naredne godine. Moramo biti jasni. Ovo nije pravi put i mi činimo sve da tome stanemo u kraj. Moje bonske ovlasti su u ladici, ali ja znam kako je mogu otvoriti”, rekao je Schmidt piše Klix.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…