Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) na sinoć održanom sastanku u Sarajevu poručio da bi BiH zbog nefunkcionalnosti mogla da ostane bez investicione podrške EU.

– Ukoliko ne uspijemo da angažujemo ta sredstva, mi imamo alternativne mogućnosti. Mi ćemo održati investicione aktivnosti na tom planu – istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Naglasio je da problem predstavlja političko uslovljavanje.

– Dobro bi bilo da povučemo ta sredstva od EU. Ona su svakako kvalitetna, ali ako je to politički motivisano, onda to može da bude problem. EU jeste djelovala na taj način da je svaki plasman pa i onaj najmanji uvijek politički vezivala za neke političke procese i promjene – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Varhelji ima dosta informacija o stanju u BiH.

Naglasio je da kod stranaca postoji uvjerenje da je BiH u najvećoj krizi do sada.

– To nije tačno. BiH je u permanentnoj krizi. Bilo je daleko ozbiljnijih i većih kriza. Zanemaruje se osnovna stvar da BiH ne može da nađe modus i model svog funkcionisanja na način da to ne bude periodično ili permanentno u stalnom zastoju – dodao je Dodik.

Ono što može da deblokira svu ovu situaciju je da se riješe dva pitanja – rad visokog predstavnika i rad Ustavnog suda BiH.

– U oba slučaja imamo ozbiljne probleme. Prvi je nametnuti zakoni visokog predstavnika koji su promijenili politički sistem u BiH i učinili taj sistem antiustavnim. Drugo je odluka Incka koji je nametnuo određeni zakon, a s druge strane to je permanentno djelovanje tzv. Ustavnog suda na neustavnim osnovama koji je donio neke odluke vezane za imovinu tvrdeći da imovina koja je neprekosnoveno dodijeljena entitetima nakon Dejtonskog sporazuma i Ustava, treba da se ponovo odlučuje o toj imovini na nivou BiH na taj način dajući do znanja da je to imovina koja pripada BiH, što naravno nije tačno – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je RS predložila rješenje a to je da “oni koji su nametnuli to i povuku i da nakon toga možemo da razgovaramo u PS BiH o eventualno nekim novim zakonskim rješenjima”.

– Ustavni sud mora da bude riješen, moraju da odu stranci iz njega. Vlasništvo nad Ustavnim sudom mora da pripadne narodima iz BiH, a ne strancima – rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…