ZDRAVLJE

DOBRO JE ZNATI: ZAŠTO JE BOLJE NE SPUŠTATI ROLETNE TOKOM DANA, ČAK NI LJETI?Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti otvorene roletne. Pročitajte zašto.

Ljeti, posebno kada temperature postanu visoke, mnogi ljudi pokušavaju da rashlade svoje domove tako što spuštaju roletne i sprečavaju sunce da zagrije prostorije. Ipak, bilo bi dobro da se dobro razmisli o ovome, piše Danas.rs.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti roletne podignute, jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine, što zauzvrat smanjuje rizik od respiratornih infekcija.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom”, a naučnici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontrolisanim uslovima – u mračnoj prostoriji, u prostoriji sa prirodnom svetlošću i u prostoriji sa ultraljubičastim (UV) svjetlom.

Nakon 90 dana, uzorci su prikupljeni i analizirani, i otkriveno je da postoji veza između izlaganja svjetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale do 12 posto brže u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji u kojoj je sijala UV lampa (6,1 odsto), a tek nešto više u prostoriji sa prirodnom svetlošću (6,8 posto).

Osim toga, bakterije pronađene u mračnim prostorijama dovode se u vezu sa respiratornim problemima.

Međutim, ako je vrućina zaista prevelika, ipak je dobra ideja barem djelomično spustiti zavjese i tako spriječiti pregrijavanje u stanu – pogotovo ako nemate klimu i ako su vaše sobe okrenute prema jugu strana. Ali također zapamtite da stan treba provjetravati barem ujutro i naveče, kada nije prevruće.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top