ZDRAVLJE

Do novih vakcina preko međunarodnih programaMinistarstvo civilnih poslova BiH postupiće u skladu sa zahtjevima nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta. Ukoliko i kada dobijemo informacije da je u sklopu mehanizma COVAX i EU4Health moguće nabaviti i navedena cjepiva, daljnje postupanje će biti zasnovano na zahtjevima nadležnih zdravstvenih vlasti, glasio je odgovor koji smo jučer dobili iz ovog ministarstva na naš upit o tome da li pomenuto ministarstvo u dogledno vrijeme ima u planu nabaviti nove vakcine protiv omikron soja koronavirusa.

Podsjećamo, nove vakcine je polovinom prošlog mjeseca odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA) i osim evropskih zemalja, nabavljaju ih i nama susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.

– Napominjemo da Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira COVAX i EU4Health mehanizme nabavke cjepiva, putem kojih do sada nije bilo moguće nabavljati navedena cjepiva, s obzirom na to da COVAX nema potpisan ugovor sa proizvođačima cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa, a niti je kroz mehanizam EU4Health bila ponuđena kupovina navedenih cjepiva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, također, da Ministarstvo civilnih poslova pruža tehničku pomoć u okviru implementacije Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera (Joint Procurement Agreement – JPA), čiji su članovi Upravnog odbora predstavnici entiteta imenovani od Predsjedništva BiH, a putem kojeg je omogućena nabavka lijekova protiv Covid-19 zaraznog oboljenja, osobne zaštitne opreme i materijala i opreme za cijepljenje.

– Ukoliko putem navedenog sporazuma bude omogućena nabavka cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa, postupanje Ministarstva civilnih poslova BiH će biti zasnovano na zahtjevima nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta, poručuju iz ovog ministarstva.

Nastojeći dobiti odgovore iz federalnog Ministarstva zdravstva kada je riječ o nabavci novih vakcina, upućuju nas na Zavod za javno zdravstvo FBiH od kojih na naša upite ne odgovaraju. Dr. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista pedijatrije i članica Savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH, kaže za Oslobođenje da su nove, bivalentne vakcine protiv omikron varijante odobrene za upotrebu od Evropske agencije za lijekove u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Vakcine su novijeg tipa, proizvođača Pfizer i Moderna, na način da su uključeni antigeni iz podvarijanti omikron tipa SARS-CoV 2 virusa.

– Ono što je uočeno je skorijeg datuma, i gdje imamo rezultate istraživanja, a to je da ova bivalentna nova vakcina ima identičan učinak i da producira imunološki odgovor gotovo identičan kao kod osoba koje imaju primarnu imunizacija i imaju booster doze, pojašnjava dr. Junuzović-Kaljić te poručuje građanima da se vakcinišu i zaštite dostupnim vakcinama.

Naš princip je, kaže, taj da mi imamo što manje hospitalizacija i što manje teških kliničkih slika.

Apeluje na one koji su imunokompromitirani, sa oslabljenim imunitetom, na one koji imaju komorbiditete, osobe starije od 60 godina, da se vakcinišu i prioritetne su grupe za vakcinaciju.

– Poenta je da obuhvat ljudi za vakcinaciju bude što veći jer time praktički smanjujemo cirkulaciju virusa u zajednici i postižemo bolji imunološki odgovor sa booster dozama, zaključila je dr. Junuzović-Kaljić.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske prati situaciju i sve informacije koje pristižu u vezi sa proizvodnjom, dostupnošću i efikasnošću novih vakcina protiv covida koje sadrže vuhanski i omikron soj.

U skladu sa tim informacijama, ali i procjenama i potrebama za Republiku Srpsku, Institut će preduzimati neophodne aktivnosti, saopćeno je. Trenutno dostupne vakcine protiv Covid-19 u Republici Srpskoj štite u visokom procentu od teških kliničkih oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda, što pokazuju i dostupni podaci o efikasnosti same vakcine, a ujedno je i preporuka SZO-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top