Proteste u Srbiji podržali su deseci javnih osoba, režisera, glumaca, neovisnih intelektualaca i sportaša, a među njima je svakako najpoznatiji najbolji teniser svijeta Novak Đoković koji je stao uz demonstrante i njihove zahtjeve.

“Čisti zrak, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o zdravlju je suvišna”, objavio je Đoković na Instagramu, uz fotografiju hiljada građana koji su blokirali most na autocesti kroz Beograd.

Njegove riječi su pokrenule lavinu, pa su mu se pridružili i brojni drugi srpski sportaši, dok je Đoković dan kasnije ponovo objavio svoje stavove.

‘S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi s važnim ekološkim pitanjima odlučio sam se javno obratiti, uvjeren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svjestan sam da postoje i drugi zahtjevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim se ograditi od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvijek sam se trudio biti APOLITIČAN. Smeta mi što čovjek ne može istaknuti svoj osobni stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su zrak, voda i hrana, a da ne bude “obilježen” kao ljevičar, desničar, opozicionar, demokrat, naprednjak, socijalist itd.

Usprkos tome, osobno biram da izađem u javnost i kažem što mislim za određene teme za koje smatram da su vrlo važne. Nisam se ustručavao u prošlosti zauzeti stav i borim se za tenisere i sportaše kojima je neophodan glas i pomoć od nekih “zvučnijih” imena u našem sportu. Iako mi se to često “obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobivao i nastavljam dobivati i dalje, neću se odustati boriti za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svijest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrijednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportaš “miješa tamo gdje mu nije mjesto”, ali ja sam čovjek prije nego sto sam sportaš ili bilo što drugo. Kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se događa u životu sportaša – hrana, odmor, trening, zrak, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz vlastito iskustvo uviđam koliko je svijest o sebi i holistički pristup zdravlju doprinio dugovječnosti moje karijere i rezultate koje bilježim. Više od svega, ta svijest utjecala je na pozitivne promjene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osjećam u svom tijelu.

S obzirom na dosadašnje osobno iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osjećam da imam pravo podijeliti svoje mišljenje o ovoj temi s ljudima.

Kvaliteta zraka u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loša, već desetljećima unazad.

Kvaliteta vode i hrane je isto upitna. To su osnovni elementi za zdravlje čovjeka i ekosustava. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformirati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gdje bi nam bio kraj?‘, komentirao je Đoković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…