BIH

Djelomično pomračenje vidjet će se i iz Bosne i Hercegovine: Ni slučajno gledati u sunce bez zaštite…Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje.

Djelomična pomrčina Sunca danas će biti vidljiva diljem zapadne polutke, ali se astronomi amateri upozoravaju da pripaze kad gledaju taj rijedak fenomen.

Pomrčina će početi u 09.58 sati na Islandu i završiti na istočnoj obali Indije u 14.02 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavila je pariška zvjezdarnica.

Iznad područja BiH pomrčina biti vidljiva od 11.20 do 13.02 sati, a maksimum će joj biti u 12.21 sati.

Mjesec će svojom površinom baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko 1/3 Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje. Potpuna se događa kad Mjesec potpuno zakloni Sunce i tada dio Zemlje potpuno potone u mrak. No ova današnja će biti samo djelomična.

– Mjesečeva sjena ni u jednom trenutku neće dotaknuti površinu Zemlje, kažu u pariškoj zvjezdarnici.

Mjesec će najveći dio Sunca, 82 posto, zakloniti iznad Kazahstana, ali to neće biti dovoljno da se smrači jer je za takvo što potrebna najmanje 95-postotna zaklonjenost.

– Vidjet ćemo da mali dio Sunca nedostaje. Neće biti spektakularno, ali to je uvijek događaj i prigoda za krasne fotografije, poručuju iz pariške zvjezdarnice.

Oni koji kane promatrati pomrčinu ne bi trebali izravno gledati u Sunce, čak ni kroz oblake, jer to može oštetiti oči. Potreban je zaštitni filter, a jedino jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

Ovo će biti 16. djelomična pomrčina Sunca u ovom stoljeću, a iduća potpuna bit će iznad Sjeverne Amerike u aprilu 2024.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top