U najhladnijem gradu na svijetu, Oymyakonu, koji se nalazi u ruskoj regiji Jakutiji, djecu se šalje kući iz škole zbog straha da bi se mogla smrznuti do smrti, nakon što su temperature pale ispod -60°C.

Vrela voda se smrzne u trenu

Toliko je hladno da se vrela voda prolivena u zrak odmah pretvara u led. Smatra se da učenici do 11 godina u Oymyakonu mogu pohađati nastavu dok termometri ne pokažu niže od -52°C, a stariji učenici ostaju u školi do temperatura od -55°C.

Međutim, zbog pada temperatura ispod te granice, svih 107 učenika lokalne škole poslano je na dva dana škole preko interneta.

“Danas je temperatura minus 40°C, jako je hladno i nismo u školi, iako se nastava nastavlja preko Zooma”, rekla je Sayaana, 16-godišnja učenica.

Drugdje u Jakutiji, srednje škole ostaju otvorene dok temperatura ne dosegne -50°C, dok osnovnoškolci mogu preskakati nastavu na -45°C.

Najniže temperature

Najniža službeno zabilježena temperatura u Oymyakonu bila je -67°C 1933. godine, ali lokalni stanovnici kažu da je ranije neslužbeno očitanje bilo -71°C u januaru 1924. godine.

Krave u najhladnijem mjestu na svijetu nose krznene ili vunene “grudnjake” na vimenu kad termometri počnu padati u sibirskoj zimi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…