Djeca koja su u majčinom stomaku bila izložena kanabisu imaju veću vjerovatnoću da će patiti od anksioznosti te pokazivati znakove agresije i hiperaktivnosti.

Istraživanje je obuhvatalo 322 bebe i njihove mame, a objavljeno je u Zborniku Nacionalne akademije nauka Sjedinjenih Američkih Država. Sve veći broj trudnica kanabis smatra alternativom za ublažavanje mučnine i bolova tako da proučavanje ovog trenda ima vitalan značaj, smatra vodeći autor istraživanja Yasmin L. Hurd.

Ovo istraživanje je jedno od prvih koje je direktno ispitivalo vezu između kanabisa i djece, dodao je vanjski stručnjak Daniele Piomelli, direktor Centra za proučavanje kanabisa na Univerzitetu u Kaliforniji.

Trenutna istraživanja još uvijek nisu konačna, ali doktori ipak preporučuju trudnicama da se suzdrže od upotrebe kanabisa. On također povećava rizik od prijevremenog porođaja, male porođajne težine i autizma.

Naučnici su ispitivali uzorke placente majki nakon rođenja i analizirali genetski sastav. Kada su bebe napunile tri godine testirali su uzorke njihove kose i otkucaje srca kako bi vidjeli njihove reakcije na stres.

Također su vršili procjene anksioznosti, agresije i hiperaktivnosti. Testove su ponavljali sve dok djeca nisu napunila šest godina. Djeca čije su majke tokom trudnoće koristile kanabis su imala imale nefunkcionalno placentno tkivo, što je smanjilo imunološki odgovor. Također su bila anksiozna, agresivna i hiperaktivna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Fantastični uštipci sa tikvicama

Brzu i slasnu grickalicu možete pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubacite ih…

Stručnjakinja za veze otkrila jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju

Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta…

Ove prehrambene navike pomoći će vam u snižavanju holesterola

Primjena navika prehrane može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog…