Distanca od tri metra nije dovoljna za zaštitu od infekcije korona virusom, jer se virus na toj udaljenosti može prenijeti u roku od pet minuta. Ipak, nošenjem medicinske ili FFP2 maske rizik od infekcije dramatično pada, pokazala je nedavno provedena studija.

Istraživanje tima sa Max Planck Instituta za dinamiku i samoorganizaciju u Gottingenu pokazuje u kojoj mjeri maske štite i pod kojim uvjetima nošenja. U tom istraživanju naučnici su odredili maksimalni rizik od infekcije u brojnim situacijama, uzimajući u obzir nekoliko faktora koji dosad nisu bili uključeni u slične studije.

“Nismo ni pomislili da je na udaljenosti od nekoliko metara potrebno tako malo vremena da se zarazna doza apsorbira iz daha nositelja virusa”, kaže direktor instituta Eberhard Bodenschatz, koji podsjeća da su takvi susreti i kontakti gotovo neizbježni u školama, restoranima, klubovima pa čak i na otvorenom prostoru.

FFP2 maske znatno smanjuju rizik od infekcije

Koliko god je rizik od infekcije visok bez zaštite za usta i nos, studija provedena u Gottingenu potvrđuje da su maske FFP2 ili KN95 posebno efikasne u filtriranju zaraznih čestica iz zraka koji se udiše, posebno ako su čvrsto pripijene na licu. Dokazano je da ako i zaražena i nezaražena osoba nose dobro pripijene FFP2 maske, maksimalni rizik od infekcije nakon 20 minuta kontakta nešto je veći od jedan na prema hiljadu, čak i na najmanjoj udaljenosti. Ako su maske loše postavljene, vjerovatnost zaraze raste na oko četiri posto.

U slučaju medicinskih maski, virus će se vjerovatno prenijeti u roku od 20 minuta s maksimalnom vjerovatnošću od deset posto.

“U svakodnevnom životu, stvarna vjerojatnost zaraze je sigurno 10 do 100 puta manja”, pojašnjava Bodenschatz, dodavši da je to zbog toga što je zrak koji izlazi iz maske na rubovima razrijeđen, tako da ne dobijamo sav nefiltriran zrak za disanje.

“Maske u školama su jako dobra ideja”

U proračunima rizika od infekcije, tim iz Gottingena uzeo je u obzir niz faktora koji prije nisu bili uključeni u slične studije. Istraživači su tako provjerili kako slabo pripijanje maske umanjuje zaštitu i kako se to može spriječiti. Gholamhossein Bagheri, vođa istraživačke grupe, pojašnjava kako u slučajevima kada rub maske nije pripijen uz lice rizikom od infekcije dominira zrak koji izlazi i ulazi na rubovima maske.

“Maska se može izvrsno prilagoditi obliku lica ako njezinu metalnu traku savijete u zaobljeni W prije nego što je stavite. Tada čestice infektivnog aerosola više ne prolaze kroz masku, a ni naočale se više ne magle”, dodaje Bodenschatz.

Iako detaljna analiza istraživača iz Gottingena pokazuje da uske FFP2 maske pružaju 75 puta bolju zaštitu u poređenju s hirurškim maskama i da način na koji se maska ​​nosi pravi veliku razliku, čak i medicinske maske značajno smanjuju rizik od infekcije u poređenju sa situacijama bez ikakve zaštite za usta i nos.

“Zato je jako važno da ljudi nose maske tokom pandemije”, kaže Bagheri, a Bodenschatz dodaje:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…