Krajnji rok za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona je kraj januara naredne godine i taj rok se neće smjeti probiti, saznaje portal Klix.ba iz dobro obaviještenih diplomatski izbora.

Dogovor političkih subjekata trebao bi se napraviti do kraja januara, a onda uputiti u parlamentarnu proceduru, gdje bi trebao biti usvojen do kraja aprila, odnosno prije roka za raspisivanja oktobarskih općih izbora.

Kako saznajemo krajem ove sedmice uslijedit će nova runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona, a u našu zemlju ponovo bi trebali doći specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Ipak, s obzirom na dosadašnje razmimoilaženje stavova političkih lidera u našoj zemlji, postizanje konačnog dogovora bit će veliki izazov. Međutim kraj januara je definitivno krajnji rok za dogovor, a da li će taj dogovor biti postignut ili neće ostaje na liderima političkih stranaka, ali i međunarodnim medijatorima.

Izborna reforma u našoj zemlji ključni je politički proces, zbog maksimalističkih zahtjeva pojedinih strana u pregovorima već tri godine blokiran je proces imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…