Nakon jučerašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su doneseni zaključci kojima se produbljuju sukobi i nastavlja degradacija države Bosne i Hercegovine, oštro su reagovale zapadne zemlje, međutim čini se da sankcije nisu na stolu.

Mehanizmi, za koje su predstavnici međunarodne zajednice u BiH ranije najavljivali da će biti upotrijebljeni ukoliko se nastavi sa urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, još su u ladici.

Sudeći prema stavovima koji su saopćeni iz ambasada zapadnih zemalja, sankcije će tu ostati još neko vrijeme.

Iz izvora bliskih međunarodnim predstavnicima, Deutsche Welle saznaje da su razmatrane sankcije nakon posljednjih odluka Narodne skupštine, koje se tiču prijenosa nadležnosti, ali da je zaključeno kako bi to u ovom trenutku izazvalo kontraefekat i još više zaoštrilo političku situaciju.

“U isto vrijeme, odluke koje su usvojene, još su na “dugom štapu”, odnosno potrebno je vrijeme za njihovo stupanje na snagu, kao i period od šest mjeseci za njihovu realizaciju”, piše ovaj medij.

Njihov izvor je međutim kazao da postoji i mogućnost promjene ovog stava ukoliko za to bude potrebe.

“Zbog toga što je ostavljen duži period za realizaciju zaključaka se za sada ostalo samo na verbalnoj osudi ovog čina, kako bi se pokušale smiriti tenzije i pronašlo rješenje, ili kroz Parlament BiH ili kroz direktan dogovor političkih lidera o pitanjima koja su prouzrokovala krizu. Međutim, nije isključeno da se ta odluka promijeni“, kaže njihov izvor.

Nakon sjednice NSRS-a, iz ambasada zapadnih zemalja stiglo je zajedničko saopćenje, kojeg su potpisali SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Delegacija EU u BiH, a koje bi za sada trebalo zadovoljiti formu reakcije.

Oni su naglasili kako vlast u RS-u mora biti svjesna da nastavak kretanja slijepom ulicom prijeti stabilnosti zemlje te da moraju prestati sa dosadašnjom retoriku, kao i vraitti se u državne institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…