Vlasnik Turističke agencije “Travel 4 Fun” Saša Marković u svom svjedočenju izjavio je da je Branislavu Zeljkoviću, smijenjenom direktoru Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS, dao 250.000 maraka, kao i da mu je Zeljković rekao da treba da komuniciraju preko aplikacije Signal, jer je to sigurnija varijanta.

Proističe to iz dokumentacije koja je u posjedu “Nezavisnih novina”, a u kojoj je Republičko javno tužilaštvo detaljno opisalo za šta sumnjiči Zeljkovića, Markovića, Slavka Bojića, direktora firme “Procontrol”, i Dragana Dubravca, direktora firme “Promeding”.

Marković, koji, podsjetimo, pregovara o priznanju krivice, tvrdi da je Zeljkoviću novac davao i u prostorijama Ujedinjene Srpske (US), čiji je Zeljković kadar.

Prema svjedočenju Markovića, tokom susreta sa Zeljkovićem u prostorijama US niko osim njih dvojice nije bio prisutan prilikom primopredaje novca, koja je znala biti i u jutarnjim i u dnevnim, pa čak i večernjim časovima.

Kako je naveo Marković, prilikom nekih posjeta u prostorijama stranke vidio je i lidera US Nenada Stevandića, ali s njim nikada nije imao nikakav kontakt. Stevandić, s druge strane, kaže da nema ništa s Markovićem i ne vjeruje u ono što je on izgovorio.

“Svako ima pravo da se vadi kako hoće. Obično onaj ko je kriv hoće da svali krivicu na onog ko nije. Gospodin Zeljković će svoju nevinost sigurno dokazati na sudu. Ne postoji nikakva varijanta da će neko svoju krivicu svaliti na njegova leđa da bi izvukao sebe”, rekao je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Marković tvrdi da je imao problema – nije mogao da podigne novac i da ga preda Zeljkoviću, a tadašnji direktor Instituta je govorio da i njega pritišću.

Prema našim saznanjima, Marković je izjavio da je jednom prilikom otišao kod Zeljkovića te saopštio da, zbog problema sa prevozom, ne može nabaviti zaštitnu opremu iz Kine, već iz BiH. Marković je pritom izjavio da je Zeljkoviću odnio i uzorak odijela. Telefonom ga je, tvrdi, zvao Zeljković da dođe u kancelariju u IZJZ.

“Kada sam otišao, Zeljković je na papiru napisao 9 KM x odijelo”, tvrdi Marković.

Kada ga je Marković, kako dalje tvrdi, pitao šta to znači, Zeljković mu je izjavio da očekuje taj iznos po svakom isporučenom odijelu.

Marković je izjavio da je prilikom svake isporuke Zeljkoviću davao novac, najmanje 20 puta, u različitim iznosima, od 5.000 do 25.000 KM – ukupno oko 250.000 KM.

Kada je u pitanju nabavka zaštitnih odijela, kako smatraju iz Tužilaštva, dokazi potvrđuju da je Zeljković propustio da izvrši nadzor nad prijemom i utvrdi da su umjesto medicinskih zaštitnih, kako je ugovoreno, isporučena nemedicinska, bez deklaracije, sertifikata, te nisu porijeklom iz Kine. Dodaju da je utvrđeno da je Institut četvrti kupac u lancu isporuke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…