Politička drama ne dešava se samo u Bosni i Hercegovini. Uzavrela atmosfera je i u susjednoj Crnoj Gori u kojoj bi se uskoro mogao desiti ogroman prevrat kojeg je malo ko očekivao u ovom trenutku.

Naime već danima crnogorski mediji donose informaciju da će doći do smjene Vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem. Prvobitna najave je bila da će se sve desiti u ponedjeljak, pa onda je sve pomjereno za utorak. Međutim, prijedlog smjene vlasti je povučen sa sjednice Parlamenta.

Šta se dešava?

Da bi raspetljali politički čvor potrebno je prvo prikazati trenutnu situaciju. Vlada Zdravka Krivokapića trenutno je vlast koja ima najmanju podršku unutar Parlamenta.

Krivokapić je ‘izgubio’ zastupnike URA-e Dritana Abazovića, Demokratske fronte, i drugih manjih stranaka, a jedino ga još podržava desetak zastupnika Alekse Bečića koji predvodi stranku Demokratska Crna Gora.

Malo nade da će ostati na čelu Vlade Krivokapić je dobio jučer. Naime, iako je trebalo da se glasa o njegovoj smjeni, taj prijedlog je povučen.

Krivokapić je to doživio kao svoju pobjedu, tvrdeći da nema dovoljno glasova za to i da opozicija priča bajke.

Inače, Parlament Crne Gore broji 81 zastupnika, tako da je 41 dovoljan za smjenu. Trenutno, opozicija ima 40 zvaničnih glasova.

No, danas bi trebao biti učinjen prvi korak ka smjeni vlasti.

Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, Albanska alternativa, Forca, Demokratska partija i CIVIS potpisat će Memorandum o saradnji.

Radi se o strankama koje nemaju veliki broj unutar Parlamenta, ali ipak njihova podrška u trenutku kada se navodno za jednog ‘plaća milione’, znači mnogo – a svi oni su protiv Krivokapića.

“Ovaj memorandum nema dodirnih tačaka s tom inicijativom o smjeni vlade. Ove stranke imaju 14 poslanika od 81 i naš memorandum bit će ponuđen svim partijama”, kaže za Raport Adel Omeragić iz Bošnjačke stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…