ZDRAVLJE

Dash dijeta: Uspješno smanjuje pritisak i osigurava gubitak pola kilograma sedmičnoDash model prehrane je prvobitno namijenjen osobama koje pate od visokog krvnog pritiska, ali kako se pokazala uspješna i u skidanju suvišnih kilograma koji obično prate povišen krvni pritisak, preporučuje se i osobama koje trebaju smršavjeti.

Dash dijete odnose se na smanjen unos masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina, kroz izbacivanje masnog mesa i masnih proizvoda iz jelovnika. Kao izvor proteina u prehrani preporučuje se perad, riba, plodovi mora (plodove mora ipak treba ograničiti zbog visoke količine holesterola koji sadrže), nemasni sirevi, jaja (bjelanjak, budući je žutanjak bogat holesterolom) i mahunarke, posebno soja i proizvodi od soje.

Dash dijetom preporučuje se u svakodnevni jelovnik uvesti povrće i voće, žitarice i mliječne proizvode koji se mogu smatrati i temeljem ove prehrane. Za mlijeko i mliječne proizvode (jogurt, kefir, kiselo mlijeko) treba koristiti one sa smanjenim udjelom masnoće u količini od dvije do tri porcije dnevno.

Dnevna preporuka za voće i povrće je 8 do 10 porcija, dok je za žitarice 7 do 8 porcija. Voće se jede većinom svježe, ali se mogu konzumirati i kompoti bez dodanog šećera i suho voće poput šljiva, marelica, smokava. Cjelovite žitarice imaju prednost nad rafiniranim, zatim integralna riža, tjestenina i hljeb od integralnog brašna zauzimaju glavno mjesto. Također u jelovnik se preporučuje unijeti i ostale žitarice poput prosa, ječma, zobi, kukuruzne krupice i dr. Doručak mogu biti žitarice poput zobenih pahuljica s voćem i nemasnim mlijekom, a za ručak i večeru na tanjir uz žitarice, ribu ili meso, treba dodati i povrće, koje može biti pirjano ili pečeno te zdjelicu salate. Mahunarke poput leće, graha, soje, slanutka preporučuje se konzumirati svakodnevno barem u količini od jedne porcije.

Mahunarke, žitarice i povrće bogati su dijetalnim vlaknima koja pomažu proces probave, reguliraju smanjenje povišenog holesterola i pridonose procesu mršavljenja. Plodovi mora iako nemaju puno zasićenih masnih kiselina, već su pretežno proteinskog sastava, sadrže veliku količinu holesterola pa s obzirom da je ova dijeta kreirana za osobe s visokim krvnim pritiskom koji obično prati i povišen holesterol, plodovi mora ne preporučuju se jesti u velikoj količini, već maksimalno do tri serviranja sedmično. Također nemasno meso i perad se može konzumirati do tri porcije sedmično. Dozvoljene su i slastice, u obliku nezaslađenih kompota, pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mlijeka.

Tri su glavna obroka tokom dana, a međuobroci se preporučuju za vrijeme kada se pojavi jak osjećaj gladi te kako bi se izbjeglo prejedanje koje obično nastupa nakon jake gladi. Za međuobrok može se uzeti voćka, orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi) ili neki integralni keks. Kako se dijeta odnosi na osobe sa visokim krvnim pritiskom, unos soli trebalo bi ograničiti na maksimalno 2,5 – 5 grama dnevno, odnosno pola do jedne žličice dnevno.

Problem pretilosti je kod velikog broja osoba uzrokovao i druge zdravstvene probleme poput povišenog krvnog pritiska i masnoća u krvi, a Dash dijeta, osim što pomaže u reguliranju problema sa tlakom i masnoćama, omogućava strukturirano i postupno mršavljenje u skladu s preporukama nutricionizma. Dijeta preporučuje konzumiranje različitih namirnica, kvalitetnih izvora proteina, visok unos voća i povrća, a sa nutricionističkog stajališta je vrlo kvalitetna te osigurava sve nutrijente potrebne organizmu.

Dijeta uz unos svih nutritivnih tvari koje su potrebne organizmu predstavlja i dobar model za promjenu prehrambenih navika kroz zagovaranje konzumiranja više žitarica, voća, povrća i kvalitetnih izvora proteina poput ribe, peradi i nemasnih sireva. Dijetom se optimalnom brzinom i u skladu sa preporukama sedmično gubi do 0,5 kilograma.

Dijeta ne daje instant rezultate u gubitku kilograma što bi za nestrpljive konzumente moglo predstavljati određenu zapreku, prenosi Miss7.

Dash dijetu mogu koristiti sve osobe koje žele izgubiti kilograme, ali se posebno preporučuje osobama s povišenim krvnim pritiskom jer je dio preporuka posebno usmjeren ka reguliranju povišenog pritiska.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top