ZDRAVLJE

DANAS MNOGA DJECA IMAJU PROBLEM KOJI INAČE POGAĐA ODRASLE: DOKTORI KRIVE MOBITELEMeđu djecom širom svijeta vlada nova epidemija, tvrde stručnjaci. Kako donosi Daily Mail, mališani se već u dobi od samo šest godina suočavaju s očnim bolestima koje su dosad bile karakteristične isključivo za osobe u starijoj životnoj dobi

Radi se o bolesti suhog oka koja se javlja kod djece koja previše vremena provode gledajući u ekrane poput mobitela, televizije ili tableta.

Posljedice bolesti suhog oka javljaju se kada suze ne mogu osigurati odgovarajuće podmazivanje očiju te dolazi do neugodnog osjećaja peckanja, iritacije, crvenila ili upale koja je nerijetko vrlo bolna. Bolest pogađa osobe u starosti od 60 godina, a ako se ne liječi, može biti izuzetno opasna. Naime, osim što oboljeli s dijagnozom opisuju bol kao izuzetno neugodnu sa stalnim osjećajem žarenja, može rezultirati infekcijom, pa čak i problemima s vidom.

Najveći krivac su ekrani

Oftalmologinja Sarah Farrant objašnjava kako se sve više susreće s djecom osnovnoškolske dobi koja s takvim stanjem dolaze u njenu ordinaciju. Za to prvenstveno krivi mnogo vremena provedenog ispred ekrana jer, kako kaže, gledanje u ekran drastično smanjuje stopu treptanja te tako dolazi do suhoće oka.

Osim gledanja ekrana, porast problema sa suhim očima mogla bi biti povezana i sa sve češćim korištenjem šminke kod male djece. Ako se ne liječi, stanje može uzrokovati nepovratno oštećenje nekih žlijezda u kapcima koje proizvode suze, smatra oftalmologinja.

Liječnik Matthew Olsen iz firme Thea Pharmaceuticals ističe da su mnoga dosadašnja istraživanja na ovu temu, ali i stvarni primjeri iz medicine pokazali kako spomenuta bolest ima veliki uticaj na kvalitetu života djeteta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top