Rudari širom Bosne i Hercegovine danas obilježavaju Dan rudara. Nekada praznik uz muziku i poklone danas se zbog teškog stanja u rudnicima obilježava skromno polaganjem cvijeća i odavanjem počasti preminulim kolegama.

Današnji dan predstavljao je radost za svakog rudara, dan kada bi dobivali regrese, poklone povodom odlaska u penziju, a sve je bilo praćeno smijehom i dobrom atmosferom u rudarskim domovima i salama hotela. Danas, drugačija slika. Stanje u rudnicima nikada gore, dugovanja prema rudarima sve veća, a borbe uprkos naporima dobivaju protestima i štrajkovima glađu.

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Isad Turalić je kazao da je Zenica danas odlučila skromno organizovati Dan rudara.

”Zbog problematike u rudnicima i svjesni situacije, nismo obilježili ovaj dan u pravom smislu uz proslave i svečane akademije, tako ćemo na ovakav način čestitati svima Dan rudara te se zahvaliti dobavljačima koji su u sprezi s rudnicima”, kazao je Turalić.

Ove godine RMU Zenica nije uspio ispuniti plan, iskopano je tek 88% od planiranih količina uglja, a penzionisana su 72 rudara.

”Uz podršku vladajućih društava težimo konsolidaciji rudnika, da servisiramo obaveze prema rudarima i vjerujem da ćemo u narednoj godini uz normalan dijalog doći do akata i dokumenata koji će ubrzati određene procese kako bismo došli u fazu normalnog poslovanja i ispunjenja svih obaveza prema rudarima”, izjavio je Turalić.

Dodao je kako rudarima nisu podijeljeni simbolični pokloni, kao ni prošle godine, tako da su za rudarski sat koji je nekada predstavljao krunu rada i početak penzije, ostalo uskraćeno dosta komorata. Ipak, Turalić je uvjeren da će boljom ekonomskom situacijom ta praksa biti vraćena.

Predstavnik Sindikata rudara RMU Breza Elvedin Avdić je kazao da se nada da će doći bolji dani za rudare s obzirom da je promijenjena i prodajna cijena uglja te da će budućnost rudnika i ljudi u njemu biti svjetlija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…