Politička klima u Bosni i Hercegovini nikada nije bila uzavrelija. Gotovo sve stranke su, u zavisnosti od nivoa vlasti, ujedno i vlast i opozicija. S obzirom na aktuelnu situaciju, u anketi vas pitamo za koju stranku biste glasali da su opći izbori sutra.

Odlasci ljudi iz Bosne i Hercegovine, posebno mladih, (ne)kvalitet zdravstva, obrazovanja, prilika za rad i slično su gorući problemi za građane. Posebna tema je katastrofalna politička i sigurnosna situacija oličena u separatizmu vlasti Republike Srpske, a najave za formiranje vojske RS-a su priče koje primarno utječu na građane.

Izbori su najjednostavniji i najpravedniji način da građani izaberu svoje političke predstavnike. Ipak, treba istaći da su političke ucjene, blokade i destrukcija još od izbora 2018. godine toliko zakomplikovale prilike u našoj državi, da su svi i vlast i opozicija. Neko vlada u određenim kantonima, neko u entitetima, a neko na državnom niovu. Drugim riječima, nije uspostavljena vertikala vlasti te su se u prethodne tri godine redovno dešavale smjene vlasti.

Političke stranke su se velikim dijelom bavile same sobom i politikantstvom, a najmanje projektima i razvojem.

Ipak, i kada budu izbori, pitanje je koliko građani uopšte vjeruju da glasanjem mogu prevazići ličnu, ali i opću ugroženost socijalnim i političkim prilikama u BiH, a da pri tome nemaju neki lični interes ili strah od očuvanja posla i slično. Dosadašnji podaci o odlasku građana iz BiH upućuju na to da veliki broj ne vjeruje da na izborima nešto može promijeniti te se odlučuju za napuštanje domovine.

Međutim, kako god, izbori su jedini način da građani iskažu svoj stav. A prva prilika vjerovatno će biti u oktobru sljedeće godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…