ZDRAVLJE

DA LI STE RAZMIŠLJALI? KAKO POMJERANJE KAZALJKI NA SATU UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJEDanas je počelo ljetno računanje vremena, a brojni se pitaju kako promjeranje kazaljki na satu utiče na zdravlje.

Promjena neće stvoriti dodatnu dnevnu svjetlost, ali pomiče vrijeme izlaska i zalaska sunca, što uzrokuje poremećaje našeg bioritma.

Za neke je ovo samo mala privremena smetnja, međutim, kod mnogih to ipak uzrokuje dodatne negativne posljedice.

Neke su studije pokazale da se, nekoliko dana nakon promjene sata, povećava rizik od srčanog udara, ali glavna i najšira posljedica jeste umor koji utiče na mnoge aspekte našeg života.  

Među najčešćim nuspojavama pomjeranja sata je nesanica koja, pokazala su istraživanja, najlakše pada “noćnim pticama”.

Osim toga, pomjeranje sata može poremetiti hormonalnu sliku i uzrokovati niz tegoba poput glavobolje, nervoze i depresije, ali i uzrokovati hronični umor i osjetljivost na promjenu vremena.

Umor može smanjiti produktivnost i koncentraciju te uticati na opšte stanje organizma.

Može dovesti i do depresije, a dokazan je i povećan broj saobraćajnih nezgoda nekoliko dana nakon promjene sata, čemu su najvjerovatnije uzrok umorni i neispavani vozači.

Iako sve ove posljedice kod većine ljudi prođu nakon nekoliko dana od pomicanja sata, zašto ne bi olakšali ovaj period te izbjegli poteškoće u svakodnevnom životu.

Savjeti za lakši prelazak na ljetno računanje vremena:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top