Potrošači u bh. entitetu Republika Srpska koji nemaju račun za proizvod koji žele reklamirati kod prodavača to odnedavno mogu učiniti na druge načine zahvaljujući izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača RS-a, dok u Federaciji Bosne i Hercegovine robu mogu reklamirati samo uz originalni račun.

Prema riječima Murise Marić, Udruženja potrošača DON iz Prijedora, ukoliko potrošač ne posjeduje račun ili kopiju računa, dovoljno je da ima drugi dokaz o kupovini, a to je ovjerena garancija, otpremnica, slip, izvod sa tekućeg računa, potvrda o prijemu robe ili priznanica.

– U dodiru sa svjetlošću svi fiskalni računi vrlo lako izblijede i lako ostanemo bez njega ako nismo uradili kopiju odmah nakon što smo kupili proizvod, pogotovo za proizvode za koje ih nešto duže trebamo čuvati. Takvi fiskalni računi ne važe prilikom bilo kakve reklamacije u prva 24 mjeseca. Čak i u slučaju korištenja trgovačke garancije morate posjedovati račun da biste dokazali da ste to u toj radnji kupili. Sa ovim izmjenama Zakona omogućeno je da ima mnogo dodatnih dokumenata koji vam mogu poslužiti, a da to ne bude uvijek fiskalni račun – istakla je.

Marić je istakla da je sada nejednako postupanje prema potrošačima u Federaciji u odnosu na RS.

– U jednom dijelu zemlje je obavezan fiskalni račun, dok u drugom dijelu pored fiskalnog računa imamo mogućnost i još šest drugih dokumenata da priložimo da bismo dokazali kupovinu – naglasila je.

Vrlo je interesantno, dodala je, da “imamo iste trgovačke lance i istu robu kupujemo u oba entiteta, a jedan dio zemlje je ovim izmjenama mnogo zaštićeniji u smislu da postoji više načina da se dokaže kupovina”.

– Ako se radi, naprimjer, o frižideru, TV-u, skupljim telefonima i slično, tu se nekako i čuvaju računi, ali ako se radi o nekim manjim kućanskim aparatima, poput kuhala za vodu, miksera ili pegle, nekada se ti računi ne čuvaju ili vrlo brzo izblijede. To se dešava jer su možda neadekvatno ostavljeni ili ljudi nisu znali da oni u dodiru sa svjetlošću brzo izblijede. Godinama unazad se pratila situacija u vezi sa čuvanjem računa. Mi uvijek kažemo potrošačima da kopiraju račun kada nešto kupe i da tek tad ostave sve na nekom mjestu zaštićeno od svjetlosti – kazala je, te dodala da oni sa tim preporukama ne mogu doći do svih potrošača.

Istakla je da je ova izmjena Zakona došla upravo iz razloga što veliki broj potrošača u proteklim godinama nije mogao ostvariti reklamaciju upravo zato što nisu imali račun ili nisu imali vidljiv račun.

– Neko nije imao račun, ali je imao neki drugi dokaz što se ranije nije uvažavalo, a evo od oktobra postoji način da se dokaže kupovina, što je vrlo značajno za potrošače – istakla je.

Marić je navela i da, prema novim izmjenama Zakona, postoji knjiga reklamacija koju moraju imati svi koji se bave prodajom bilo koje vrste robe.

– Jedna od novina u Zakonu je da ako se potrošač pismeno obrati, mailom ili pošalje poštom prigovor, da on mora biti uvažen i da se taj dokument mora čuvati i odložiti u knjigu reklamacija pod rednim brojem koji je sljedeći. To je nešto na šta zaista treba dobro obratiti pažnju jer se ranije dešavalo da reklamacije na takav način nisu pratili inspekcijski organi niti smo mi iz Udruženja mogli da popratimo postupanje prema potrošačima – kazala je Marić.

Objasnila je da se ti podaci sada moraju čuvati najmanje dvije godine, te da je i sa te strane potrošač mnogo više zaštićen nego ranije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…