ZDRAVLJE

Da li se nekad poslije obroka osjećate umorno: Evo šta bi mogao biti uzrok pospanosti nakon obrokaDa li ste se nekada nakon završenog obroka osjećali usporeno i pospano umjesto da ste puni energije? Ispostavilo se da zapravo postoje različiti razlozi zbog kojih se možete osjećati umorno nakon jela.

Osjećaj umora nakon jela je prilično uobičajen, a postoji niz razloga zašto vaša hrana može tako da djeluje na vas.

– Ako razmislite o tome, naše tijelo je dobro podmazana fabrika. To nekako funkcioniše ovako: hrana ulazi i počinje da ide ka pokretnoj traci. Različite mašine rade na razbijanju hrane, pakovanju za određene svrhe i otpremanju na mjesta koja pomažu vašem tijelu da nastavi da radi svoj posao. Očigledno, ovo zahtjeva mnogo energije, zbog čega se neko može osjećati umorno – kaže Melisa Prest, dijetetičar u Nacionalnoj fondaciji za bubrege u Ilinoisu.

Štaviše, insulin – hormon koji proizvodi vaš pankreas koji kontroliše šećer u krvi – ima veliki uticaj na nivoe energije nakon što jedete.

Kada jedete, vaši nivoi insulina rastu da bi bili sigurni da su nivoi šećera u krvi tamo gdje treba da budu, objašnjava Perst.

– Kada se taj posao završi, nivo insulina opada, zbog čega se ljudi osjećaju umorno. To je normalan proces i pospanost ne bi trebalo da traje toliko dugo – kaže ona.

Da bi se izbjegao taj pad poslije obroka, Perst predlaže uključivanje mješavine složenih ugljenih hidrata, zdravih masti i nemasnih proteina u svaki obrok.

Razlozi zbog kojih se osjećamo umorno nakon jela

– Alkohol potiskuje naš centralni nervni sistem, zbog čega se osjećamo pospano. Ovaj efekat ne traje dugo, ali pijenje alkohola neposredno pred spavanje remeti ciklus spavanja, što znači da nećete imati baš miran san – savjetuje Perst.

Vaš obrok je bio bogat mastima i ugljenim hidratima

Ako hrana sadrži mnogo masti i ugljenih hidrata možete da se osjećate pospano. Za ovo je često kriv hormon holecistokinin (CCK), koji se oslobađa iz tankog crijeva.

Pojeli ste prilično obilan ručak

Ponekad, osjećaj umora nakon što jedete više zavisi od toga koliko ste pojeli umjesto od onoga što ste pojeli.

Razlog je jednostavan:

– Što je obrok veći, to je više energije potrebno vašem tijelu da ga razgradi. Trošenje sve te energije onda može dovesti do umora, pa pokušajte da smanjite veličinu porcija i posegnite za užinom bogatom proteinima ako ogladnite između obroka – savjetuje doktor, prenosi Prevention.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top