ZDRAVLJE

DA LI SE BOLJE SPAVA SA PUNIM ILI PRAZNIM STOMAKOMOsim provjerenih načina za opuštanje prije spavanja, važno je i ono što jedete.

Dr Šelbi Haris autorka knjige Ženski vodič za savladavanje nesanice, govori o svojoj rutini prije spavanja, najboljoj hrani za spavanje i uobičajenim zabludama kako hrana utiče na samo spavanje.

Prema dr Haris, dobar noćni odmor zavisi od toga šta radite pre odlaska u krevet. Iako će se idealna noćna rutina naravno razlikovati od osobe do osobe, dr Haris je objasnila svoju, prenosi Magično bilje.

Dr Haris objašnjava da su ugljeni hidrati iz granole i proteini iz jogurta odlična kombinacija za spavanje.

A ako ste ranije čuli savjet da nije dobro jesti prije spavanja, dr Haris savjetuje da ga odmah zaboravite.

Prije nego što isključite svjetlo i legnete u krevet, dr Haris preporučuje da gricnete nešto lagano.

Dr Haris savjetuje da umjesto ugljenih hidrata izaberete kombinaciju nemasnih proteina i složenih ugljenih hidrata s niskim udjelom šećera, koji pozitivno utiču na optimalno trajanje sna između šest i osam sati.

Dok obrok prije spavanja pomaže da zaspite, jedenje tokom noći učiniće suprotno. Pojesti međuobrok usred sna, kada ste se na trenutak probudili može dovesti do gorušice i nemira kad se vratite u krevet, dodaje Haris. Najbolje je prije spavanja uzeti orašaste plodove, sjemenke, jaja, banane, trešnje, nemasno meso i nemasne mliječne proizvode s visokim udjelom proteina (poput grčkog

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top