VIJESTI

DA LI JE TRAMVAJSKA PRUGA DOBILA UPOTREBNE DOZVOLE? PROFESOR LINDOV UPOZORAVA: NEKO ĆE IZGUBITI GLAVU


Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Štetom, napravilo je nekoliko poteza koji će ostaviti mrlju na cijelom projektu.

Početkom septembra objavljena je vijest kako je ministar Šteta ispunio obećanje i obavio probnu vožnju rekonstruisanom dionicom tramvajske pruge. Prema nezvaničnim informacijama, nadležne inspekcijske i druge službe nisu izvršile provjeru da li je probna vožnja bila dozvoljena i u skladu sa zakonom. U Zakonu o prostornom uređenju KS („Službene novine Kantona Sarajevo” broj 24/17, 1/18) u članu 124.) propisano je da: „Nadležni organ donosi odobrenja za probni rad ukoliko postoji obaveza ispitivanja tehničkih svojstava građevine ili na osnovu mišljenja komisije za tehnički pregled za građevinu koja po svom tehnološkom procesu zahtijeva probni rad.”

Ministarstvo saobraćaja KS ide i korak dalje te pušta u rad tramvajski saobraćaj iako je i golim okom primjetno da radovi na rekonstrukciji nisu završeni.

Nameće se pitanje da li je od nadležnih općinskih službi izdata upotrebna dozvola za radove rekonstrukcije.

Zakon o prostornom uređenju u članu 116., propisuje između ostalog da svaka građevina za koju se donosi odobrenje za građenje počinje se koristititi odnosno staviti u pogon nakon što nadležni organ izda odobrenje za njenu upotrebu, a na osnovu prethodno izvršenog tehničkog pregleda.

Prethodnih dana moglo se primjetiti da se izvode radovi na rekonstrukciji odnosno asfaltiranju tramvajskih stajališta te uklanjanje nadstrešnica i zaštitnih ograda na tramvajskim stajalištima, što nije obuhvaćeno odobrenjem za građenje za rekonstrukciju tramvajske pruge.

Upitno je da li je od nadležnih organa pribavljeno odobrenje za građenje za rekonstrukciju tramvajskih stajališta.

O svemu se oglasio i profesor sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu Osman Lindov.

  • Ovo postade praksa, da oni koji trebaju tražiti zakonitost ne sprovode te iste zakone. Molim vas nemojte ovo raditi neko će izgubiti glavu, a tad je kasno “pametovati”. Ne može se pustiti u promet građevinski objekat, bez tehničkog prijema, odnosno upotrebne dozvole i još nekih dijelova zakona. (posebno je to izraženo u saobraćajnih projekata), prije svega radi sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. A to radimo u zadnje vrijeme na Federalnom, a sad evo i na kantonalnom nivou. Objavit ću i federalni i kantonalni propis za ovo. Molim vas da pročitate ove zakone i vidite da ne smijete ovo raditi – napisao je Lindov.

Na kraju, postavlja se pitanje da li je politika i predizborna kampanja bitnija od sigurnosti građana, i da li je ovo još jedan od pokazatelja neiskrenosti koalicije popularno nazvane „Trojka”.

(H. V.)

Video pogledajte i OVDJE.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top