U posljednje vrijeme sve više se u javnom prostoru može čuti tvrdnja kako je RS pred bankrotom. Povod za te tvrdnje su nova zaduživanja RS-a emitovanjem obveznica.

– Bankrot je malo besmislena riječ u ovoj situaciji. Bankrot u raznim situacijama može biti i dobra vijest, da se krene iznova, sa novim elanom, da se otklone stvarni problemi. Mislim da RS nije pred bankrotom, mislim da sistem indirektnog oporezivanja i sistem poreza omogućuju da se neki obrasci vlasti perpetuiraju da ne kažem do beskonačnosti – zanima me lično dokle to može ići – ali daleko je priča od bankrota, pojasnio je za Oslobođenje Slaviša Raković, predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS-a.

U samo jednom danu stigle su dvije poruke koje sugeriraju takav scenarij.

Prvo je specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini najavio sankcije protiv dužnosnika u našoj zemlji, prije svega naravno za Milorada Dodika.

“Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu”, najavio je Escobar jasno naznačavajući ekonomski i finansijski aspekt priče.

Još oštrija je bila Rumunka Alina Iancu, voditeljica odjela za BiH u sjedištu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu.

Ona je kazala kako je separatistička politika koju provode ili najavljuju vlasti Republike Srpske već sada ugrozila ekonomsku i finansijsku stabilnost BiH, a ne zaustave li se ti trendovi, posljedice bi mogle biti krajnje ozbiljne i po državu i po entitete.

“Političke napetosti koče makroekonomske politike i reforme, predstavljajući prijetnju po oporavak i perspektive rasta”, kazala je Iancu.

U MMF-u su posebno zabrinuti zbog potencijalnog povlačenja RS-a iz ključnih državnih institucija, uključujući tu Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

“Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja (iz UNO) bili znatni, i za RS, jer bi to dovelo do smanjenja naplate poreza, a moglo bi utjecati i na servisiranje vanjskog duga te kreditni rejting zemlje”, kazala je Iancu.

Politika iz Banje Luke, sada je sasvim sigurno, uskoro će ući u fazu međunarodne “penalizacije”, a ekonomski izmučen entitet, koji se godinama muči s nelikvidnošću, mogao bi doživjeti potpuni bankrot.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…