Iz Sektora za cijene i analize spomenutog ministarstva napominju kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan, 9. prosinca, za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,37 KM/litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,31 KM/litru, potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine od 17. studenoga ove godine kada je krenulo značajnije snižavanje cijena do 9. prosinca (danas do 11 sati) ovo Ministarstvo zaprimilo je 1.139 obavijesti o promjeni cijena i marži, a one se odnose na sniženje cijene benzina i dizela u rasponu od 0,05 do 0,15 maraka po litru, navodi se u pismenom odgovoru Federalnog ministarstva trgovine na upit je li došlo do korekcija cijena goriva na benzinskim crpkama u FBiH i stižu li zahtjevi kompanija za sniženje cijena.

Na današnji dan, 9. decembra, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u Federaciji BiH je sljedeći – Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,21 do 2,46 maraka po litru, a DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) od 2,16 do 2,46 maraka po litru.

Tako prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,37 maraka po litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,31 maraka po litru.

Radi ilustracije, iz Federalnog ministarstva trgovine, Sektora za cijene i analizu, navode kako je u FBiH prosječna maloprodajna cijena 17. studenoga ove godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosila 2,41 maraka po litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,39 maraka po litru.

Iz Ministarstva ističu kako je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/21), kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila ove godine.

Iz Sektora za cijene i analize spomenutog ministarstva napominju kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine:www.fmt.gov.ba.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim crpkama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…