Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Nedimu Uzunoviću, direktoru Bosnalijeka. Priveden je početkom ove sedmice u akciji SIPA-e, jer ga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči kao vođu organizovane kriminalne grupe koji je crpio novac Bosnalijeka preko offshore računa. Kako su saopštili iz državnog tužilaštva – provodili su opsežne istrage krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i finansijskog kriminala u okviru koje je evidentirana višemilionska nezakonita imovinska korist.

Istragom je obuhvaćeno 30 osumnjičenih, u dvije organizovane kriminalne grupe. Među njima, Uzunovićeva najuža porodica, rodbina i prijatelji.

Na SASE – registru vrijednosnih papira, javno dostupnom, prikazana je struktura dionica i dioničara Bosnalijeka. Među prvih deset dioničara je 23,6% -firme Euro Credit Capital. Riječ je offshor firmi sa sjedištem na Malti.

Tužilaštvo sumnja da je zapravo riječ o 23,6 % dionica kompanije Bosnalijek, a vlasnik ovih dionica upravo direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, saznaje N1.

Sud je već blokirao ovaj dio imovine Bosnalijeka vrijednu više miliona, što je bio jedan od zahtjeva Tužilašta BiH.

Prema osnovanoj sumnji Tužilaštva BiH „posao“ Uzunovića se odvijao ovako: on je preko predstavništva Bosnalijeka, izvlačio novac koji je prebacivao na više offshore kompanija i onda je kupovao dionice Bosnalijeka. Bosnalijekovim novcem!

Euro Credit Capital, offshore firma Uzunovića sa Malte samo je jedna u nizu, sumnja Tužilaštvo.

Tužilaštvo navodi još jedan primjer sa Sejšela.

“Nedim Uzunović je angažovao offshore firmu Impericon Allience sa Sejšela za obavljanje konsalting usluga, što nije urađeno. Novac se prenosi na privatni račun Uzunovića, idu ulaganja prema računima supruge, oca, sestre, suprugine sestre, punca i tako dalje. Novac se dalje troši na kupovinu nekretnina“, navodi su Tužilaštva BiH, koji su se mogli čiti na ročištu za određivanje pritvora.

U ovom primjeru, sumnja je Tužilaštva BiH, preko 8 miliona KM štete je Bosnalijeku, a više od 3 miliona koristi Uzunoviću..

“Putem internet bankarstva operiše se novcem. U Hrvatskoj prema supruzi, Šukalo Azizu, sestri u BiH, pozajmljuje se novac vlastitoj firmi u Njemačkoj. Puncu uplaćuje oko 169 hiljada američkih dolara, on dalje uplaćuje novac svojim kćerkama. 40 hiljada dolara i 40 hiljada eura zbog poklona se isplaćuje supruzi na račune u Moskvi”, navode iz Tužilaštva BiH.

Da li je sreća ‘para puna vreća’ farmaceutske firme Bosnalijek? Prema osnovanoj sumnji Tužilaštva BiH, u nju je zavučena ruka menadžera. Kako?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…