ZDRAVLJE

DA LI JE KAFA DOBRA ZA ORGANIZAM KADA SMO BOLESNIPoslušajte savjete ljekara

Stručnjaci kažu da kafa može pogoršati vaše simptome bolesti. Istraživanja su pokazala niz zdravstvenih pozitivnih posljedica povezanih s kafom. No, ako se već osjećate bolesno, važno je zapamtiti da je “kafa diuretik”, kažu stručnjaci. 

Drugim riječima, kofein povećava proizvodnju urina, što smanjuje količinu tečnosti u vašem tijelu. 

Međutim, ne trebate se brinuti samo o posljedici dehidracije kada ste bolesni, a kozumirate kafu.

– Takođe, može iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome gastritisa i refluksa kiseline – kaže ljekar.

Krvni pritisak

Ljekari upozoravaju da kofein, takođe, može povećati broj otkucaja srca i krvni pritisak, “što, možda, nije idealno akoKako se pokazalo, kofein čak može imati negativan uticaj na trajanje vaše prehlade.

– Stimulirajuća priroda kofeina može biti kontraproduktivna kada imate posla s virusnom infekcijom. Jedna od stvari koje stvarno trebate uraditi prilikom prehlade jeste da se dobro odmorite i naspavate kako biste pomogli svom tijelu da se oporavi – kažu ljekari.

Kafa može biti i korisna

Međutim, nisu sve loše vijesti.

– Kafa je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu – ističu ljekari. Stimulativna djelovanja kofeina, takođe, mogu biti od pomoći ako imate zadatke ili posao koji ne možete odgoditi dok ste bolesni.

– Ako se osjećate umorno ili ošamućeno zbog bolesti, umjerena količina kofeina može pomoći u povećanju budnosti i koncentracije – napominju ljekari. I bolje je posegnuti za šoljicom kafe dok ste bolesni nego za nečim poput energetskog pića, koje obično ima “više kofeina nego šoljica kafe” i ne sadrži iste antioksidanse kao kafa, koji mogu “pojačati imunitet i pomoći u borbi protiv infekcija“ kažu ljekari, piše Best Life. već osjećate simptome prehlade”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top