Izraelski naučnici smatraju da bi drevni grčki lijek napravljen od šafrana mogao poboljšati liječenje onih koji imaju teške simptome zaraze koronavirusom. Procijenili su da bi se njime stopa smrtnosti mogla smanjiti za 50 posto.

Riječ je o istraživanju koje su proveli naučnici Hebrejskog Univerziteta i Medicinskog fakulteta Hadassah. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu European Journal of Internal Medicine.

Lijek kolhicin datira iz drevnog Egipta u kojem je bio poznat kao vrlo ljekovit. Prema pisanju lista Jerusalem Post, ovo je jedan od rijetkih drevnih lijekova koji se koriste i danas. Koristi se za liječenje i prevenciju upala uzrokovanih gihtom, a što za posljedicu može imati pojavu bolnog artritisa i porodične mediteranske groznice (FMF).

Profesor Ami Schattner je izvršio istraživanje nad pacijentima liječenim u strogo kontrolisanim uslovima ovim lijekom u posljednjih 20 godina. Tom prilikom je utvrdio da nije isključeno da je učinkovit u liječenju od koronavirusa.

Schattner je ukazao da su urađene četiri studije kojima je bilo obuhvaćeno 6.000 ljudi, a kojima je provjerena učinkovitost kolhicina protiv koronavirusa. Prema njegovim riječima, ostvarena su značajna poboljšanja u liječenju onih koji su imali teške simptome i da je stopa smrtnosti smanjena za 50 posto, u odnosu na one koji nisu liječeni ovim lijekom.

Lijek je jeftin i dnevno je potrebna doza od pola miligrama. Do sada se pokazao kao vrlo sigurnim. Među nuspojavama su napadi dijareje. Skoro 10 posto pacijenata zbog spomenute nuspojave prekine korištenje kolhicina.

Testiran je u liječenju od koronavirusa širom svijeta – između ostalog, u Kanadi, Grčkoj, Južnoj Africi, Španiji i Brazilu, piše Jerusalem Post.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…