Iako su svi svjesni značaja ekologije; klimatske promjene i važnost očuvanja okoliša postaje među najvažnijim globalnim temama, u BiH za sada samo sporadična priča o ekološkim izazovima, aerozagađenju, deponijama i bespravnoj gradnji. O tome se govori tek kada se dogode katastrofe. Da li je vrijeme za blagovremeno reagovanje nadležnih, ali i za promjenu svijesti kod bh. građana?!

Dok ložimo sve što stignemo, nemilice bacamo smeće, objekte gradimo u koritima rijeka – za sve krivimo isključivo vlast. Sva krivica nije samo na njima, kažu ekolozi, ali je istina da vlast čini malo ili ništa da reguliše, kazni i spriječi. Tek nakon katastrofa na površinu ispliva smeće i neodgovornost.

“To je za nepovjerovati. Svjedočim kada je porast vodostaja rijeke Lepenice, Kreševice, šta se sve nalazi u vodi… dvosjedi, trosjedi, fotelje. Nemoguće da voda uđe u kuću i odnese fotelju. I evo, recimo, žali se jedan sugrađanin i pita šta možemo mi uraditi voda mu je kaže non stop u kući. Gospodine dragi, kažem mu, vi ste napravili kuću ne u vodnom dobru, nego u koritu”, kazao je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Općine Kiseljak.

Nerad inspekcijskih službi samo daje povoda da se ova praksa nastavi. Također, brojne rijeke pretvorene su u kanalizacije. Spreča prednjači.

“Jedan od glavnih izvora zagađenja su urbane otpadne vode koje se bez prethodnog tretmana ispuštaju direktno u vodotok. Također, izvor zagađenja su industrije”, kazala je Nezafeta Sejdić, Agencija za vodno područje rijeke Save.

Građani rijetko izražavaju svoj protest jer su, kažu ekolozi, svjesni da ima i njihovog uticaja. No, ponekad pravdu uzmu u svoje ruke.

“To je samo jedan u seriji projekata malih i srednjih hidroelektrana koje možemo zajedno da gradimo”, kaže Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

“Nevezano za ove dvije hidroelektrane Bajina bašta i Zvornik, ta uzurpacija traje od 2008. godine. Srbija je, ne pitajući BiH, razgovarajući sa RS i pravila sporazume uvodila Italijane i Nijemce… To što oni sad rade je tipičan primjer licemjerstva i nekorektnog ponašanja od strane ljudi iz Srbije. Ide se na sistem horuk”, dodao je Hilmo Šehović, ekspert za energetiku i okoliš.

Ovakva, kaže Šehović, uzurpacija hidropotencijala ne smije proći bez konkretnog djelovanja. I još je mnogo ovakvih primjera, ekoloških bombi koje nam prijete, za koje se zna ili ne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…