Za mito u porodilištima u Bosni i Hercegovini (BiH), u prosjeku se godišnje izdvoji više od dva miliona maraka (oko milion eura), pokazalo je istraživanje Udruženja „Baby steps“ iz Sarajeva

Tridesetosmogodišnja Magdalena rodila je dvoje djece u državnom porodilištu u Sarajevu. Uoči oba poroda, doktoru je dala kovertu u kojoj je bilo 300 maraka. Davanjem mita, odnosno plaćanjem dodatno poroda za koji troškove inače snosi u potpunosti zdravstveno osiguranje, Magdalena je, kako kaže, željela „osigurati bolji tretman prilikom poroda“.

Liječnik joj je rekao da to nije potrebno. No, kovertu s novcem, ipak, je uzeo.

„Doktor je bio prisutan na oba poroda, a ne babica. Zahvalna sam i što sam dobila punu ansteziju kod ušivanja. Poslije poroda donio mi je svoj mobitel da nazovem porodicu. Tretirali su me drugačije od drugih porodilja. Nije mi žao ni marke i opet bih dala“, kaže Magdalena.

Ona ističe da pacijenti daju novac liječnicima uglavnom zbog straha, odnosno u želji da dobiju bolji medicinski tretman.

Za mito u porodilištima u Bosni i Hercegovini (BiH), u prosjeku se godišnje izdvoji više od dva miliona maraka (oko milion eura), pokazalo je istraživanje Udruženja „Baby steps“ iz Sarajeva.

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja, u koje su bile uključene 2.713 porodilje iz cijele BiH, pokazuje da je 50 posto njih dalo novac ili poklon medicinskom osoblju.

Novac ili poklone davale su porodilje ili članovi njihove porodice, a „nagrada“ je u prosjeku iznosila 140 maraka (oko 70 eura).

Predsjednica Udruženja „Baby steps“ Amila Tatarević kaže za RSE da su rezultati istraživanja poražavajući, jer potvrđuju da je korupcija prisutna pri svakom drugom porodu u BiH.

Ona ističe da je u pojedinim slučajevima novac tražen od porodilja, dok su često koverte pripremale i samoinicijativno, uplašene savjetima i pričama iz porodilišta.

„Bilo je čak i izjava: ‘Ako me misliš počastiti, sad je trenutak da to uradiš’. Bilo je insinuiranja i otvaranja džepa za neki vid poklona. Postoji naravno i određeni procenat žena koje su iz straha šta ih čeka u tim porodilištima odlučivale da same ponude i pripreme kovertu. Na kraju krajeva, slušale su i po čekaonicama savjete da pripreme novac“, kaže Tatarević.

NEMA PRIJAVA KORUPCIJE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…