U Kantonalnom sudu Mostar danas je suđenje Josipu Cvitanoviću (47) optuženom za ubistvo Marka Radića Make (61), osuđenog ratnog zločinca, krenulo ispočetka, jer je od glavne rasprave zbog bolovanja predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Marina Zadrića, proteklo više od mjesec.

Iako su se branilac optuženog, Semir Kajtaz koji ga zastupa po službenoj dužnosti i Sanel Pajević, tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je danas mijenjao postupujaćeg tužioca, Željka Rezu usaglasili da nema potrebe ponovo čitati optužnicu, ipak, Cvitanović je kazao da ne razumije to što mu se stavlja na teret.

-Sve je rađeno protiv mog interesa. Nisam razumio, rekao je Cvitanović.

Zadrić mu je , potom, ukratko, objasnio to što mu se stavlja na teret da je 9.novembra prošle godine s pet hitaca iz automatske puške usmrtio Radića te da je osim za ubistvo optužen i za držanje oružja, jer je nakon hapšenja u njegovom automobilu pronađen pištolj, kojeg je neovlašteno posjedovao.

I optužba i odbrana su se izjasnili da u cijelosti ostaju pri uvodnim riječima iznesenim ranije, odnosno, 8.jula, ali je Kajtaz zatražio da se dokazi ponovo izvode, tako da će već sutra otpočeti saslušanje svjedoka, a dogovoreni su i datumi narednih ročišta.

Cvitanović se i na samom kraju današnje glavne rasprave obratio Sudskom vijeću, u čijem su sastavu uz Zadrića, Zoran Krtalić i Erna Filipović.

-Vaša kolegica mi je zakazala suđenje 11.11. za „Liska park“. Sa ovim tempom ročišta, to je neizdrživo-rekao je Cvitanović.

Na to mu je Zadrić odgovorio kako se on nema pravo miješati u drugi predmet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…