Tužitelj u Bolzanu otvorio je istragu nakon što je jedan muškarac preminuo, a nekoliko osoba završilo na intenzivnoj njezi nakon što su navodno prisustvovali zabavi s ciljem da se zaraze covidom-19.

Ovaj zabrinjavajući trend je zavladao u sjevernoj Italiji, gdje se ljudi koji se ne žele vakcinisati žele, ali se žele zaraziti kako bi pribavili covid potvrdu za posao, ulazak u barove i restorane te vožnju javnim prijevozom, piše The Daily Beast.

U Italiji je dokaz o oporavku, odnosno, prebolijevanju covida-19, dovoljan za dobivanje željene propusnice. Zabave se prvenstveno održavaju na području južnog Tirola uz granicu s Austrijom, koja ima visok broj zaraženih i niske stope procijepljenosti.

– Ta regija bi trebala postati “žuta zona” u Italiji – kaže lokalni zdravstveni koordinator Patrick Franzoni.

– Ima mladih ljudi, čak i školske dobi, koji se susreću sa zaraženima i pokušavaju oboljeti, ne shvaćajući da je virus opasan i za njih – rekao je za jednu radio postaju.

– Postoje dugoročne posljedice, a čak i mladi mogu završiti u bolnici – zaključio je.

Na zabavama se zaraženi druže s nevakcinisanim, ljube ih i grle kako bi širili virus, rekao je Franzoni, dodajući da bi se zaražena osoba mogla suočiti s krivičnom prijavom za svjesno širenje virusa.

Prema prvotnoj istrazi, neke od zabava održavaju se u vanjskim prostorima barova, kojima se pristupa bez potvrda. Cilj tih zabava je da će zaražena osoba popiti iz čaše ili flaše piva i proslijediti je kako bi pokušala širiti virus. 

Ostala događanja održavaju se u privatnim kućama. U jednom od slučajeva okupljanja, zaražena je bila prikovana za krevet, a gosti su se okupili oko bolesničke postelje kako bi pokušali udahnuti virus.

Muškarac koji je preminuo od covida bio je Austrijanac koji je redovno prelazio granicu kako bi prisustvovao zabavama u Italiji, rekao je Franzoni.

U tom području obitavaju brojni roditelji koji odbijaju vakcinu, lažiraju svoju potvrdu da su vakcinisani, te daju djeci vakcine kućne radinosti te lažiraju njihove imunizacijske kartice kako bi dobili potvrde.

Broj zaraženih duž sjeverne granice Italije utrostručio se u posljednjih mjesec dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…