Evropska Komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o vakcinacije protiv COVID-19, uključujući učinke booster doza,rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

– Svjesna sam hitnosti i zato Evropska komisija s najvećom hitnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući duljinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji vakcinacije, rekla je eurozastupnicima u Strasbourgu.

Kyriakides je rekla da se o COVID certifikatu vode rasprave s državama članicama, te da Komisija namjerava ove sedmice iznijeti prijedloge.

– Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, prije svega, nevakcinisane osobe, istaknula je Kyriakides i dodala da “vakcina funkcionira i još uvijek je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi, za što postoje čvrsti dokazi.

Zastupnici su s povjerenicom za zdravstvo Europske komisije Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti covid-19 u Evropskoj Uniji.

– Sada trebamo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklijevanja ljudi kod vakcinacije.

S njima se nije složio Robert Roos iz Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da vakcija nije dovoljno efikasna, zato što, kako tvrdi, i vakcinisani pojedinci mogu biti prenositelji zaraze.

 – Covid potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osjećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smjerom. Moramo razviti suživot s covidom-19, rekao je Roos. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…