Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Sarajevo gdje je još jednom dao potporu jedinstvenoj BiH uz poruku da većeg prijatelja Bosna i Hercegovina od Hrvatske nema. Novinarka RTL-a Nikolina Radić je razgovarala s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a.

– Drago mi je da smo imali prigodu ugostiti Plenkovića. Jednom riječju oslikati današnju situaciju bilo bi teško. Ona je krajnje složena, izazovna s ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta, o tome se sve češće priča. Nije moglo biti bolje vrijeme za dolazak predsjednika Vlade RH kao članice EU i NATO saveza i posebne osobe koja ima utjecaj na ovaj prostor. 

Čini mi se da dugo vremena nismo imali pozitivnijih poruka iz BiH kao što smo imali danas. Plenković je jasno kazao na zajedničkom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH “dajte riješite ključna pitanja, elektivnog predstavljanja kolektivnog naroda, ugradite presude suda u Strazburu, Suda BiH i recite kako Hrvatska može pomoći na evropskom putu i ekonomskoj i socijalnoj stabilizaciji”. Mislim da su sagovornici vrlo pozitivno reagirali na takve poruke koje su dobili predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda, kao i mi Hrvati – kazao je Čović. 

Na pitanje koliko su nakon današnjeg sastanka bliže reformi Izbornog zakona i je li ona moguća, Čović je kazao da je ta izmjena nužna.

– Do nje mora doći jer bez izmjene Izbornog zakona nema preduslova za organizirati izbore iduće godine. Sjetite se koliko nam je trebalo vremena da organiziramo izbore u Mostaru. Ustavni sud je van snage stavio neke odredbe i sad ih treba u Parlamentarnoj skupštini BiH vratiti. Uvjeren sam da će razgovori koji će teći 4-5 dana od danas, s predstavnicima američke i evropske administracije, naći dovoljno snage i mudrosti da napravimo kompromis i riješimo pitanje izbora kad je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo, a iza toga je integracija izbornog procesa, tehničke izmjene Izbornog zakona koje su nužde. Optimističan sam nakon današnje posjete, da možemo napraviti snažniji iskorak i riješiti taj posao u ovoj godini – kazao je.

Komentirao je i poteze Milorada Dodika te vode li oni prema otcjepljenju Republike Srpske.

– Hrvati se zalažu da imamo legitimne predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH da se ne podcijeni uloga zakonodavne vlasti na razini entiteta i BiH i zajednički tražimo rješenja. Bez toga neće biti moguće normalno funkcioniranje BiH zbog izigravanja Ustava smo u ovakvoj političkoj situaciji. Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji trebaju definirati neke odnose, osnova za naše djelovanje je Ustav i Dejton. Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja. Podjela neće biti ali moramo tražiti rješenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH a i danas ste mogli čudi izjave dužnosnika RS da traže racionalnost u organiziranju vojske, razgovor oko toga pa tek zaključak da će povući drugi potez. Slično razmišljamo i kad su u pitanju druge reforme koje su nužne. Mi smo davno preuzeli paket reformskih obaveza ka EU, zato što se dešavaju ovakve stvari – kazao je Čović.

Na pitanje je li premijer Plenković u pravu kada je kazao da su Dodikovi potezi jer slijedi izborna godina, Čović je kazao da Dodik ne blefira te da je krajnje ozbiljan političar koji naglašava probleme BiH koje treba riješiti kroz razgovor.

– Zaključcima smo natjerali da sjednemo zajedno i riješimo da ne bi došli u situaciju da za 6 mjeseci analiziramo na drugačiji način odnose u BiH – kazao je.

Komentirao je i je li razgovarao s Plenkovićem o glasanju protiv zakona o zabrani negiranja genocida.

– To nije tema u BiH. To je bila tema u vrijeme zasjedanja Doma naroda kad nismo razgovarali o Zakonu koji definira odnose, a to je kazneni zakon nametnut od strane visokog predstavnika. Govorili smo o načelima oko čega treba razgovarati da bi Parlament proradio. Sve što se dešavalo kad je u pitanju zločin genocida i protiv čovječnosti, ratni zločin, nisu teme u kojima hrvatski predstavnici i ja imamo probleme. Bio sam u Srebrenici, svaki put smo ispraćali ostatke onih koji su stradali, s poštovanjem prema tim ljudima i onda se napravila politička špekulacija i nije mi trebalo puno vremena. Pismo koje sam uputio predstavnicima međunarodnih institucija s kojima smo dogovarali plan da osposobimo skupštinu BiH i da riješimo pitanje tako da mi to nije bilo teško objasniti Plenkoviću i Milanoviću. Nije u pitanju glasovanje. Potez da vratimo ljude u Parlament je pravi potez –  kazao je Čović.

Osvrnuo se i na prijetnje visokih stranih dužnosnika o slanju vojske u BiH ukoliko Dodik ustraje u svojim stavovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…