BIH

Čović najavio početak razgovora o formiranju vlasti za 3. ili 4. novembar, otkrio ko će biti partnerOptimističan je i kaže kako god završili ti pregovori uvjeren je “da ćemo bar u početnom periodu imati jednu brzu reakciju koja će pokazati da je došlo do promjene vlasti“.

Službeni razgovori s drugim strankama će biti pokrenuti od 3. ili 4. novembra, ali podloge su napravljene. Naš stav je da legitimni predstavnici tri naroda primarno imaju obvezu sjesti i pokušati napraviti nužne parlamentarne većine koje će moći jamčiti provedbu određenih programa. Mi smo pripremili jedan okvirni program što bi to trebalo raditi četiri godine Taj program neće biti preširok, ali će sadržavati sve elemente koji su potrebni, kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

U preliminarnim razgovorima s drugim stranačkim liderima je dogovoreno, kaže Čović, da se ništa ne radi prije službenog proglašenja izbornih rezultata, a to znači 2. studenog. HDZ s drugim strankama HNS-a je, dodaje, nezaobilazan čimbenik, a čeka se rasplet na drugoj strani.

“Čini mi se da će na federalnoj razini biti dvije grupacije stranaka koje će imati približno jednak broj mandata u Zastupničkom domu. Onda ostaje da se vidi tko će od njih imati većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda. Mi ćemo nastojati da u roku od mjesec dana nakon službenog objavljivanja rezultata izbora, pokušamo naći partnere s kojima možemo realizirati programe i uspostaviti vlast. To bi u svakom slučaju moralo biti u ovoj godini”, poručio je Čović.

Optimističan je i kaže kako god završili ti pregovori uvjeren je “da ćemo bar u početnom periodu imati jednu brzu reakciju koja će pokazati da je došlo do promjene vlasti“.

“Logično bi bilo uspostaviti vlast po vertikali, jer to olakšava rad. HDZ će sa svoje strane tako i postupati, a nadamo se da će i partneri uspjeti kroz brojke osigurati to. Iako je jasno da nećemo sve županije moći ugraditi u tu priču, jer na bošnjačkoj sceni su već uočljivi dogovori o različitim koalicijama u pojedinim županijama. Naša osnovna želja je da s onima s kojima uspostavljamo vlast na jednoj, uspostavljamo i na svim drugim razinama. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti”, kaže Čović.

U dosadašnjim razgovorima s drugim strankama nije bilo posebnih uvjetovanja, a HDZ-u je kao partner neprihvatljiv samo DF zbog „uzurpacije hrvatskog mjesta u Predsjedništvu BiH“.

“Mi ćemo partnerstvo praviti bez DF-a, a kako će netko odraditi kadrovsku strukturu unutar drugog bloka mi se ne možemo niti želimo u to miješati”, dodaje Čović.

Što se tiče državne razine, kaže da onaj tko u Domu naroda bude imao tri izaslanika u nacionalnom klubu imat će i osigurano legitimno predstavljanje, odnosno kapacitet da bude dio kolegija i parlamentarne većine koja može donositi odluke. To je, kaže Čović, indikator, pokazatelj u kojem smjeru bi procesi trebali ići.

Na federalnoj razini Čović vidi problem u načinu popune Kluba Srba, ali i „Ostalih“ u Domu naroda.

“Do jučer je bilo važno kako ovladati Klubom Hrvata, a sada je kako ovladati srpskim i klubom Ostalih. Prema onome što ja vidim je da nećemo moći popuniti ni jedan od ova dva kluba i sada su ogromne ovlasti ostale na Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je po meni problematično. Oni će svoje odluke vjerojatno usmjeravati prema politikama koje su ih postavile u to tijelo”, smatra on.

Komentirajući činjenicu da je HDZ BiH do sada u vlasti isključivo surađivao sa SDA, a da sa SDP-om i njihovim koalicijskim partnerima nema takvu vrstu iskustva, Čović kaže da prošlost svakako treba analizirati.

“Mi nekada kažemo da nas je SDA izigrao 100 puta i to je točno, ali isto tako SDP je dva puta napravio vlast s potpuno nelegitimnim predstavnicima Hrvata. Dakle, mi ćemo i to sagledati, ali ako netko danas ima legitimitet nacionalnog predstavljanja na drugoj strani, iskustva iz prošlosti neće biti remetilački faktor u pregovorima. Njih treba uvažavati, ali i poštivati nacionalni izborni legitimitet. Onda ste vjerodostojni. Međutim, pregovori se moraju graditi prvenstveno na povjerenju pa onda na programu”, poručio je.

Čović je potvrdio da se nakon izbora nije vidio ili čuo s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Bilo je, kaže, nekih poruka, komunikacije dužnosnika na nižim razinama, ali ne i izravnog razgovora ili susreta s Izetbegovićem.

Za mogućnost stvaranja šireg bloka stranaka iz Sarajeva, koji bi ušao u pregovore o formiranju vlasti s HDZ-om, Čović kaže da mu ne bi uopće smetao ako bi bio u funkciji BiH i njezinog europskog puta.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top