BIH

Čović govorio o formiranju vlasti u FBiH: Ne priželjkuje novu intervenciju visokog predstavnikaPored uspostave vlasti na višim razinama vlasti, Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatralo je danas proces provedbe izbornih rezultata na kantonalnom nivou.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ne priželjkuje intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnoj razini.

“Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata”, izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Po njegovim riječima na sutrašnjoj sjednici Dom naroda Federacije BiH bit će pokrenut proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji.

” Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića, a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda. Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH”, kazao je Čović.

Pored uspostave vlasti na višim razinama vlasti, Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatralo je danas proces provedbe izbornih rezultata na kantonalnom nivou.

Čović je najavio da će HDZ BiH sudjelovati u formiranju vlasti u šest kantona, te da će od tih šest imenovanje nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Što se tiče imena ministara i predsjednika kantonalnih vlada, Čović je najavio da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene kantonalnom nivou.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top