Balkanska država, Bosna i Hercegovina je na ivici, kako upozoravaju analitičari, njene najteže krize od završetka rata u BiH 1995. godine, u kojem su hiljade ubijene i kada su počinjena stravična djela etničkog čišćenja.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), upozorio je ranije ove sedmice da je mirovni sporazum, potpisan na kraju rata uz posredovanje SAD, u opasnosti od kolapsa ukoliko se ne preduzmu mjere da se srpske separatiste zaustave u nastojanju da se odvoje.

Milorad Dodik, srpski lider u tročlanom predsjedništvu BiH, kroz vrijeme je više puta prijetio da će se otcijepiti od ostatka zemlje, koji je od rata sačinjen od dvije autonomne regije koje povezuje centralna vlada. Ovaj put, međutim, stavlja nešto mesa na kosti uvođenjem zakona koji bi razdvojili Republiku Srpsku (Republiku Srba) od zajedničkih državnih institucija poput oružanih snaga i pravosudnih organa.

– Ovo je jednako secesiji bez da je se proglasi – rekao je ŠmitVijeću sigurnosti UN-a, koje se sastalo ove sedmice kako bi ponovno ovlastilo dugogodišnju misiju mirovnih snaga EUFOR-a predvođenih Evropskom unijom.

Podjela države

U zemlji u kojoj su etničke podjele između Srba, Bošnjaka i Hrvata dovele do počinjenja ratnih zločina u novijoj historiji, ovaj nivo napetosti čini posmatrače veoma nervoznim.

– Nema sumnje da je ovo daleko najopasnija kriza od 1995. godine i da bi mogla dovesti do novog rata – rekao je Ismail Cidić, predsjednik Bosanskog advokatskog centra, nezavisne nevladine organizacije koja se zalaže za slobodnu, suverenu, demokratsku i sekularnu Bosnu i Hercegovinu.
Zašto se to dešava sada?

Sektaške tenzije između zajednica traju još od kraja rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma uz posredovanje SAD.

Sporazumom je okončan troipogodišnji rat podjelom države po etničkoj liniji, na Republiku Srpsku i Federaciju, koju dijele i Bošnjaci i Hrvati. Dvije regije povezuje tročlano predsjedništvo, međunarodni poslanici i centralna vlada.

Nijedan mirovni sporazum ne može izbrisati ubistva, sistemska silovanja i druge strahote koje su ljudi proživjeli tokom rata, ali jedan incident ostaje u sjećanju više od drugih: masakr u Srebrenici koji se dogodio između 11. i 22. jula 1995. godine.

Snage bosanskih Srba ubile su hiljade muslimanskih muškaraca i dječaka. Njihovi lideri su kasnije osuđeni za ratne zločine, a međunarodna zajednica je masakr priznala kao genocid. Međutim, nisu svi Srbi to spremni da prihvate.

Strah od nasilja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…