Bugatti, francuski proizvođač superautomobila koji koštaju po više od 3 miliona dolara, star je više od jednog stoljeća.

Ali sada se suočava s onim što je možda najteži manevar koji je ikada morao izvesti: prelaz na električnu budućnost

Čovjek koji sada preuzima volan u “Bugattiju” je Mate Rimac, 33-godišnji inženjerski genije rođen u Bosni, koji ne gaji iluzije o izazovima s kojima se suočava njegova industrija, piše CNN Bussines.

Audi, Porsche, Lamborghini, Bentley
Danas poznat po nekim od najvećih i snažnih benzinskih motora na svijetu ikad ugrađenih u cestovni automobil, Bugatti je ponovno rođen 2003. godine kada ga je preuzela Volkswagen grupa.

Osim Bugattija i VW-a, ostale marke ovog svjetskog proizvođača automobila su Audi, Porsche, Lamborghini, Bentley i drugi.

Od tada, Bugatti je bio tehnološka perjanica za korporaciju, pomičući granice onoga što su inženjeri i kupci mislili da je moguće. Automobil koji može ići 250 ili 300 milja na sat sve dok imate gotovo 4 miliona dolara, koliko košta.

A sva ta izvedba dolazi umotana u elegantno dizajnirano, pažljivo ručno izrađeno tijelo izrađeno po mjeri od skupih materijala.

No, ogromni motori koji se pokreću naftnim derivatima više nisu tehnološka čuda. Oni su stara škola. A 2021. Bugatti konačno treba ući u doba električnih vozila.

Mate Rimac je 2009. osnovao “Rimac Automoblile”, hrvatski startup koji proizvodi električni superautomobil Rimac Nevera od 1.900 konjskih snaga.

U julu se Bugatti spojio s firmom Rimac Automobili – kad je stvoren Bugatti-Rimac.

Tada je većinsko vlasništvo nad brendom luksuznih automobila, odnosno nad jednim od najvećih svjetskih proizvođača automobila, prenesno na mali startup. Rimac je dospio na čelo ove kompanije u kojoj ima zajedničko vlasništvo sa VW-om.

Rimac je imao nevjerovatan i brz put do tako velike pozicije. Počelo je kada je digao u zrak motor u BMW-u dok se utrkivao s automobilom u svojim kasnim tinejdžerskim godinama. Umjesto da ga samo popravi, odlučio je pretvoriti BMW u električni trkaći automobil.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…