Tel Aviv (Izrael) je rangiran kao najskuplji grad na svijetu za život zahvaljujući brzom rastu inflacije koja je povećala cijene čitavog niza roba i usluga širom svijeta nakon pandemije koronavirusa.

Izraelski grad se popeo za pet mjesta u proteklih 12 mjeseci kako bi oduzeo neželjenu titulu prošlogodišnjim zajedničkim pobjednicima Pariza, Hong Konga i Ciriha, prema autoritativnom sistemu rangiranja koji je sastavila Economist Intelligence Unit (EIU).

Pariz je danas na drugom mjestu zajedno sa Singapurom, dok su Cirih i Hong Kong činili ostatak prvih pet. New York je bio šesti, Ženeva na sedmom, a Kopenhagen, Los Angeles i Osaka zaokružuju Top 10, prenosi The Guardian.

London se popeo za tri mjesta i sada su 17. na godišnjoj ljestvici, a Sidney na 14. dok je Melburn 16.

Napredovanje Tel Aviva na tabeli je djelimično bio posljedica jačine nacionalne valute, šekela, u odnosu na dolar, kao i povećanja cijena prevoza i namirnica.

Bio je drugi najskuplji grad po alkoholu i prevozu, te peti po ličnoj njezi i šesti po rekreaciji. Zauzeo je gornju trećinu u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU-a, sa svojim indeksnim rezultatom za 5 bodova u odnosu na prošlu godinu.

Dislokacija globalne ekonomije koja se oporavlja od utjecaja stop-start karantina uzrokovanih pandemijom ove godine odigrala je veliku ulogu u promjeni skale.

Poskupljenje benzina od 46 posto doprinijelo je da je inflacija u SAD u oktobru skočila na 6,2 posto.

Cijene energije i hrane su u nekim zemljama skočile zahvaljujući ograničenjima trgovine, nedostatku radne snage i stalnim uskim grlima u lancu snabdijevanja. Prosječna cijena litre bezolovnog benzina porasla je za 21 posto, pokazalo je istraživanje.

Podaci o 50.000 roba i usluga u 173 grada prikupljeni su u augustu i septembru kako su cijene prevoza i robe porasle. Cijene su u prosjeku porasle 3,5 posto u lokalnoj valuti – što je najveća stopa inflacije u posljednjih pet godina. Istraživanje uključuje troškove najma, ali ne uzima u obzir cijene nekretnina.

Ove godine listi je dodano četrdeset novih gradova. Glavni grad Škotske Edinburg zauzeo je 27. mjesto u rangu s gradovima s visokim troškovima života kao što su Auckland i Minneapolis. Još dva nova grada – Stuttgart i San Diego – također su ušla u Top 50.

Rim je zabilježio najveći pad jer je pao za 16 mjesta na 48, uz posebno nagli pad cijena namirnica i odjeće. Bangkok i Lima su bili drugi najveći pokretači sa značajnim padom u svim kategorijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…