Arhitekta Amir Zec Vuk za N1 je trenutno stanje tržišta nekretnina u Sarajevu okarakterisao kao zbunjujuće. Najavio je da će cijene stanova sigurno rasti, te da će prostor biti sve cjenjeniji u budućnosti.

“Koncentracija ljudi koji ulaze u grad sve je veća i veća. Mada, sada ovo stanje na tržištu i oko materijala zabrinjava. Ušli smo u jednu nesigurnu zonu, kada niko ne može tvrditi koja je cijena materijala. I ovi što grade su u dobrom riziku. Moj neki savjet je da ko ima, neka kupi sada, jer sigurno će se dešavati promjene u budućnosti”, naveo je.

Sada je pomama i za apartmanima. Dodao je da je Jahorina postala najveće gradilište u okolini, te da su tu već apartmani došli na 3.000 eura po kvadratu, ako ne i 4.000.

“Tibra i Tihomir Brajković iz Kiseljaka je napravio oko 5.500 do 6.000 stanova u gradu i taj kvalitet je upitan. Tibra je postala sinonim za brzu i jeftinu gradnju i loš urbanizam, ali postoje objekti koji su kvalitetni i vrijede za te pare. Volio bih da se povede računa o dobroj izolaciji i korištenje toplotnih pumpi, time bi se pomoglo gradu za zagađenje, a manje bi se trošila energija. Te toplotne pumpe sada su sigurno jeftinije i bolje za ekploataciju grada”, istaknuo je arhitekta Zec Vuk.

Kako se formira cijena jedne nekretnine, pitali smo.

“Nezasit je kapatal, moglo bi sigurno jeftinije, ali sad su vam izvođači oni koji bi trebali da grade, postali oni koji prave za prodaju. Takve firme danas prodaju. Za današnje brze gradnje ja kažem: njihov maksimalni domet je trokrilni prozor i demit fasada”, naveo je naš sugovornik.

Komentarisao je i čuveni Sarajevo Tower koji je izgrađen u naselju Pofalići, nazvavši ga hotelom za dijasporu.

“Većina prodatih stanova je dijaspori. Oni tu povremeno dođu, njih toliko taj kvalitet ne interesuje koliko smještaj. Stan nije samo stan, nego i ostalo – infrastruktura. Mi tu nemamo razvijeno. Tower više liči na poslovnu zgradu, to je nehumano za puno ljudi. Mi nemamo mjesta gdje bi se stvorila elitnost za stanovanje. Nemamo mi Dedinje da bi se to istaklo”, rekao je.

Za naselje Šip je rekao da je kvalitetno za živjeti.

“Tu je najbolja pozicija za življenje, a loša infrastruktura”, kazao je.

Želja mu je da se u Sarajevu napravi grad za mlade, po uzoru na Beograd i Zagreb.

“Volio bih da ovo drušvo napravi jedan istinski iskorak, a ne da pravi pojedinačne kuće kao što su sad pokušali u Kantonu, nekom jednom kućom zamagliti tu priču o gradnji za mlade. To treba jednom širom akcijom, napraviti grad za mlade. Država prijašnja je imala plan, da razmišlja o Betaniji za naselje za 70.000 ljudi. Bojim se da smo svedeni na jednu i dvije kućice“, istaknuo je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…