Cijena prirodnog plina u Evropi ponovno se povećala nakon što je odgođeno pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke.

Njemački regulator u utorak je objavio da je obustavio postupak certifikacije za projekt Sjeverni tok 2 dok švicarska firma koja upravlja plinovodom ne osnuje kompaniju u Njemačkoj, po njemačkim propisima.

Proces izdavanja dozvola zaustavljen je dok se imovina i ljudi ne “prebace” na novu kompaniju. Odluka je tehnička, a ne politička, ističu Nijemci.

Nakon što je to objavljeno, evropske cijene plina povećale su se i do 12 posto, prenosi agencija Bloomberg.

Nizozemski plin skočio je za 9,7 posto, na 87,69 eura po megavatsatu, a britanski za 9,8 posto. U Velikoj Britaniji cijene su skočile i za 17 posto, piše tabloid Daily Mail, potičući nove strahove Britanaca o astronomskim cijenama i zimskim nestašicama.

Uzrok povećanja cijene plina na burzama u Evropi nije samo odugovlačenje s dozvolama u Njemačkoj: povećana je potražnja zbog hladnog vremena, dok se za 10 posto smanjio dotok plina iz Norveške, drugog najvećeg europskog dobavljača nakon Rusije, zbog problema na plinskom polju Troll.

Velike količine plina trebat će i Kina zbog odustajanja od ugljena, podsjeća Bloomberg. Daily Mail ocjenjuje da su veleprodajne cijene plina skočile zbog zabrinutosti da Rusija neće povećati isporuke plina alternativnim rutama ako plinovod Sjeverni tok 2 ostane blokiran.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…