BIH

Cijene nisu brže rasle od 1949. godine: Šta se dešava u Njemačkoj?!Glavni motor poskupljenja i dalje je cijena energije, koja se za 12 mjeseci sa 132,2 posto više nego udvostručena.

Proizvođačke cijene u Njemačkoj drže vrtoglavi tempo poskupljenja, pa su u septembru bile za 45,8 posto više nego 12 mjeseci ranije.

U augustu i septembru je zabilježen najbrži godišnji rast proizvođačkih cijena od početka mjerenja 1949. godine.

Glavni motor poskupljenja i dalje je cijena energije, koja se za 12 mjeseci sa 132,2 posto više nego udvostručena. Uz to su, dijelom opet zbog energenata, snažno poskupjeli i poluproizvodi, investiciona i potrošna dobra.

Bez energije u računici, proizvođačke cijene su u septembru poskupjele za 14 posto godinu-na-godinu, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Ekonomista Commerzbanke Ralph Zolwin ocjenjuje da je ta bazična stopa dobar znak, jer nagovještava popuštanje uzgona cijena.

Zolwin to pripisuje višemjesečnom mirovanju cijene poluproizvoda, dodajući da se nada izvjesnom popuštanju pritiska na proizvođačke cijene u narednih nekoliko mjeseci.

Te cijene su od augusta do septembra skočile više nego što su ekonomisti prognozirali, za 2,3 umjesto 1,5 posto. Inače, mjesečni skok od 7,9 posto između jula i augusta je novi rekord.

Proizvođačke cijene reflektuju inflacioni pritisak na nivou proizvodnje, odnosno cijene po kojima proizvođači prodaju svoje produkte.

One se smatraju ranim indikatorom inflacije, jer se po pravilu prelijevaju na cijene u maloprodaji, prenosi B92.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top