Bowling Green u američkoj saveznoj državi Kentucky pogodio je razorni tornado koji je odnio 15 života, a među njima je i petero koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Pet dana nakon razornog tornada ulica koju je pogodio izgleda kao iz ratnih područja. Mediji pišu o životima stradalih i o onima koji su preživjeli.

Mala crvena kolica prevrnuta su i nalaze se na gomili ruševina, gomili dasaka i cigli, polomljenih bicikala i dječijih lutkica, piše Daily Herald.

Iza njih nalazi se rupa u zemlji na mjestu gdje je nekad stajala kuća. Prekoputa, nekada uredne kuće u ovoj slijepoj ulici, pretvorene su u gomile drvene građe. Odjeća visi sa grana slomljenog drveća. Zidovi jedne kuće su nestali, a unutra je ostala samo bijela jelka.

Silina udara tornada usred noći pogodila je grad Bowling Green u Kentuckyju, predio u kojem su svi živjeli složno, ulicu u kojoj su živjela nasmijana djeca koja su popodneva provodila vozeći bicikle po trotoaru.

U nekoliko susjednih ulica poginulo je 14 ljudi, 11 njih živilo je u istoj, Moss Creek Avenue.

Poginuli su svi članovi porodica, sedmero djece iz jedne ulice, među njima dvije bebe.

Komšije koje su preživele tornado su toliko potresene da ne mogu da pričaju o tome. Svuda oko njih, među ruševinama, nalaze se dokazi koji ukazuju da su tu nekada bila djeca koju su gledali kako izlaze iz školskog autobusa.

Melinda Allen-Ray jedva spava od subote, kada se oglasila uzbuna zbog tornada. Ona je odnijela svoje unuke u kupatilo dok su vjetrovi kidali njenu kuću na pola. Poslije samo nekoliko minuta destrukcije, uslijedila je tišina.

Izašla je napolje i čula komšije kako vrište.

– Čula sam ih, to me je istraumiralo. Mislim na to svake noći kada odem na spavanje. Samo mislim na sve te bebe – rekla je Melinda.

U ovoj raznolikoj zajednici nalaze se porodice iz cijelog sveta, Bosne, Mijanmara, Nigerije, a mnogo od njih pobjege su od nasilja, od ratom zahvaćenih područja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…